Plassen in een bloem

Urinoirs zijn vaak ranzige potten in gore hokjes.

Maar dat hoeft niet altijd. De urinoirs van kunstenaar Clark Sorensen zijn gebaseerd op bloemen.

Witte aronskelk urinoir. Ontwerp en foto van Clark Sorensen Sorensen, Clark

Urinoirs zijn over het algemeen geen objecten die inspirerend werken of aanzetten tot grote daden van creativiteit.

Wit, keramiek, soms met een rubber gaatjesmatje en kamferballen er in gelegd. Er zijn metalen uitvoeringen en in horecagelegenheden zie je soms weer wat mooier vormgegeven plasgoten. Veel verder komen we niet.

Nu heeft de natuur - na de richtvlieg van Sphinx - opnieuw inspirerend gewerkt. De Amerikaan Clark Sorensen kwam op het idee om de bloem als uitgangspunt te nemen voor kleurige, gestileerde urinoirs. Een rode hibiscus, een roze orchidee, een paarse hyacint en een witte lelie met gele stamper maken de toiletgang voor heren tot een kleurig feest. Daarbij spelen de fallusachtige stampers van de bloemen dezelfde rol als de Sphinx-vlieg.

Sorensen: “Ik ben keramist en kwam op het idee toen ik zelf een urinoir bezocht. Ik bedacht dat er nog vrijwel nooit iets origineels mee gedaan wordt. Al gauw kwam ik uit op bloemen. Zij hebben sierlijke vrouwelijke vormen, wat een mooi contrast vormt met het negatieve, vieze imago van urinoirs. Bovendien zijn er heel veel verschillende bloemen, dat inspireert extra. Ik ben nu trouwens ook bezig met schelpenvormen.“

Zelf ziet Sorensen zijn urinoirs eerder als kunstwerken, maar er is na exposities in San Francisco en Korea veel vraag van particulieren en sanitairleveranciers.

Sorensen heeft de afgelopen jaren met trial and error eigen technieken en glazuren ontwikkeld: “Ik kan er meer tegelijk maken, maar de productie duurt tot wel acht maanden, vanwege de fragiele vormen. Iedere laag moet langzaam, gelijkmatig uitharden.“

De urinoirs zien er kwetsbaar uit, maar zijn volgens Sorensen “alleen met een hamer kapot te krijgen“. Goedkoop zijn ze niet. Vanaf 6.500 dollar.

Bekijk nog meer urinoirs die zijn ontworpen als bloemen of schelp op www.clarkmade.com

    • Lex Veldhoen