Overgedoseerde decibellen en een bikkelharde inzet

Vandaag de dag zijn er geen indrukwekkende verkoopcijfers meer voor nodig, maar toch is het opmerkelijk dat de nieuwe Tool meteen binnenkwam op nummer 1 van de Nederlandse albumlijst.

Tool: 10.000 Days ***** Volcano, distr. Sony BMG

De muziek van deze Californische artmetalband is verre van toegankelijk, al maakt het bewerkelijke hoesje, met ingebouwd stereoscoopbrilletje en een hoop driedimensionale plaatjes, er wel een hebbedingetje van.

Toch was het niet nodig om op die manier diepgang te suggereren, want die is in de muziek ruim voorradig. Dit is immers metal op zijn moeilijkst, vol cryptische teksten, complexe maatsoorten, virtuoos in elkaar tastend samenspel en massief klinkende maar gefragmenteerde riffs. Vanuit die riffs trekt men dan de nummers op, constructies die eerder doen denken aan gecompliceerde architectuur dan aan zoiets banaals als liedjes. De langgerekte zanglijnen van Maynard James Keenan zweven daar dan boven, met de dramatische werking van een dreigende onweerswolk.

De aloude artrock van groepen als King Crimson en Henry Cow heeft in deze groep overtuigde navolgers, die zulke pretentieuze beginselen moeiteloos naar een hoger plan stuwen. Hoe doen zij dit? Dankzij sterk overgedoseerde decibellen en een bikkelharde inzet.

Uiterst ideeënrijke nummers van elf minuten lengte zijn geen uitzonderingen op deze vierde reguliere Tool-plaat, die hier en daar vermoeiende trekjes heeft maar uiteindelijk verrast, ontroert en, vooral, overdondert.

CD pop

Tool: 10.000 Days *****

Volcano, distr. Sony BMG

    • Jacob Haagsma