OM roept op te getuigen tegen Holleeder

Het openbaar ministerie heeft tijdens de zitting in de zaak tegen Willem Holleeder getuigen opgeroepen zich te melden.

In het onderzoek naar Holleeder, die onder meer van afpersing wordt verdacht, en zijn medeverdachten is volgens justitie gebleken dat getuigen en slachtoffers zo bang zijn dat zij hun verhaal niet durven te doen. Officier van justitie Teeven verklaarde dat ‘zorgvuldig’ zal worden omgegaan met de belangen van getuigen.

Holleeders advocaat Moszkowicz spreekt van ‘een advertentie’ die zeer ongebruikelijk is in deze fase van een strafrechtelijk onderzoek.

Moszkowicz haalde gisteren, tijdens de eerste openbare zitting tegen Heineken-ontvoerder Holleeder en zeven medeverdachten, hard uit naar de rechercheurs met wie vastgoedman Willem Endstra in 2003 heeft gesproken. Endstra zou door Holleeder zijn afgeperst. De raadsman noemde de betrokken rechercheurs vooringenomen tegenover zijn cliënt Holleeder. „Als je leest wat ze allemaal over mijn cliënt zeggen dan vraag je je af hoe betrouwbaar deze mensen eigenlijk zijn”, vroeg Moszkowicz zich af. Even later gaf hij zelf het antwoord toen hij de betrokken rechercheurs beschreef als „vlerken”.

Moszkowicz vindt, in tegenstelling tot het OM, dat de verklaringen van Endstra niet als bewijs mogen worden gebruikt. Als de rechtbank de verklaringen toch toelaat dan wil hij alle beschikbare banden integraal beluisteren en de betrokken rechercheurs zonder beperkingen kunnen horen als getuigen. Over deze verzoeken zou de rechtbank vanmiddag beslissen. Ook zal de rechtbank laten weten of de hechtenis van de verdachten met drie maanden moet worden verlengd.

Het OM verklaarde gisteren verder dat het onderzoek naar de verdachte nog altijd op volle toeren draait en dat niet kan worden uitgesloten dat er nieuwe feiten tegen de verdachten worden gevonden. Het gaat dan met name om onderzoek naar een serie liquidaties in het criminele milieu. Gisteren bleek dat de verdachte bende van Holleeder ook wordt beschuldigd van moord of voorbereiding daarop.

Het boek De Endstra-tapes mag in de boekwinkel blijven liggen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren in een aparte zitting besloten. De publicatie van Parool-journalisten Bart Middelburg en Paul Vugts is sinds vorige week in de handel.