Nummers die dansbaar zijn, en breekbaar tegelijk

Het is lang geleden dat de sterk versplinterde dancescene een album voortbracht dat boven de talloze subgenres uit stijgt. Orchestra of Bubbles, geboren uit de samenwerking tussen twee Berlijnse electronica-giganten, is zo'n album.

Ellen Allien & Apparat: Orchestra of Bubbles ***** BPitch Control

Ellen Allien, de dansvloervriendelijke techno-dj en bazin van het label BPitch, ging voor de gelegenheid een samenwerking aan met Apparat, maker van bijna wiskundige geluidsexperimenten en baas van het label Shitzkatapult. Wat beide Berliners gemeen hebben is een voorliefde voor melancholica.

Orchestra of Bubbles is in alles een synthese van elektronische tegenstellingen. Het album combineert de kraakheldere digitale productietechnieken van nu met analoge aardse electrobeats van toen. Het verenigt dromerige, melancholische trancesynthesizers met verknipte geluidsexperimenten. De liedjes zitten compositorisch goed in elkaar, maar de rijkdom aan knisperende details, maakt dat makkelijk te missen.

De grootste verdienste van Allien en Apparat is dat ze al deze elementen als vanzelfsprekend laten samensmelten tot liedjes. Het prijsnummer is wat dat betreft Jet, dat dansbaar en breekbaar tegelijk is. Dat zorgt voor een bijna transcendentale ervaring: het geluid lijkt tastbaar, maar ook verder weg dan ooit. Een prachtplaat die groter is dan de som der delen.

Ellen Allien & Apparat: Orchestra of Bubbles *****

BPitch Control

    • Toon Beemsterboer