Noord-Korea krijgt weer voedselhulp VN

Peking. De Verenigde Naties gaan weer voedselhulp geven aan het noodlijdende Noord-Korea, maar op veel kleinere schaal dan in het verleden. Meer dan vier miljoen mensen, vooral ouderen, blijven voortaan verstoken van steun die ze de afgelopen jaren wel kregen. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP), de hulporganisatie van de VN, gisteren in Peking bekendgemaakt. De voedselhulp aan Noord-Korea kwam een half jaar geleden stil te liggen nadat Pyongyang had aangekondigd alleen nog maar hulp voor duurzame economische ontwikkeling te accepteren. De regering zei voldoende voedsel voor de eigen bevolking te kunnen produceren. Onlangs waarschuwde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch voor een nieuwe hongersnood indien de hulp niet zou worden hervat. In het verleden bleek dat de voedselhulp van de staat grote delen van de bevolking niet bereikt.