N93 klopt, zuigt en veegt

Vorige week werd op deze pagina in summiere bewoordingen de Nokia N93 smartphone gesignaleerd. Deze week meer over wat deze alleskunner mogelijk maakt.

De Nokia N93
De Nokia N93

Wie ervaring heeft met digitaal fotograferen of filmen, weet dat de kwaliteit van wat een mobiele telefoon op dit vlak vermag, niet is om over naar huis te schrijven.

Tijdens de presentatie van een aantal nieuwe toestellen van Nokia, eind april in Berlijn, werd het publiek aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van zowel de foto’s als de video-opnames die met deze mobiele telefoon te maken zijn. Vooral het nieuwe paradepaardje uit de Nokia N-series, de N93, viel op.

De N93 maakt filmen met DVD-kwaliteit mogelijk. De beelden die met dit toestel vastgelegd kunnen worden, doen op een televisiescherm niet onder voor opnames met een ‘normale’ digitale camcorder.

Ook de kwaliteit van de foto’s die met de N93 gemaakt worden, zijn ruim voldoende om ze af te drukken. Zelfs in bijvoorbeeld A4-formaat, zoals iedereen tijdens de presentatie kon vaststellen. Deze hoge kwaliteit is overigens niet alleen te danken aan het feit dat het een 3,2-megapixeltoestel betreft.

Meer megapixels mogen dan meer details opleveren, de prestaties van de camera worden natuurlijk ook in sterke mate bepaald door de kwaliteit van de lens. Hiervoor is bij dit toestel gekozen voor de lenstechnologie van Carl Zeiss, bekend van zijn hoogwaardige lenzen, ook voor professionele fotografie.

Met behulp van de TV-out-aansluiting, waarvoor een kabeltje wordt meegeleverd, zijn beelden direct op een tv-toestel te bekijken. Aangezien de N93 ook van allerlei snelle, mobiele internetverbindingen gebruik kan maken, is het zelfs mogelijk de televisie te gebruiken als monitor.

Het aansluiten van een draadloos toetsenbordje van Nokia moet het mogelijk maken om bijvoorbeeld in een hotel gemakkelijk over het web te surfen of e-mail te gebruiken. Het grote scherm en het niet hoeven priegelen met de kleine toetsjes biedt dan de mogelijkheid wat langer achtereen te werken.

Het delen van al het fraais dat met de N93 kan worden vastgelegd, kan ook door het te versturen via een draadloos netwerk of door foto’s naar een blog (internetdagboek) te sturen. Voor het schaven aan de eigen creatieve uitingen wordt het softwarepakket Adobe Premiere Elements 2.0 meegeleverd.

De Nokia N93 zal in juli op de markt komen voor ongeveer 700 euro.

    • Laurens van Aggelen