Muziekje voor de paarden

Nog een paar dagen, en dan mogen mijn pony's eindelijk weer de wei in. Al dagen staan ze verlangend over het hek van hun paddock te kijken naar het groene gras aan de overkant, waar de lammetjes en kalfjes vrolijk rondhuppelen.

Deze paardjes staan al buiten foto AP Val Meyer's horses, Baby, left, and Velvet feed in a corral Tuesday, May 2, 2006, near Hayden, Idaho. Meyer took in Baby approximately nine years ago from an owner who couldn't care for the horse any more. (AP Photo/Coeur d'Alene Press, Jerome A. Pollos) Associated Press

De winter leek dit jaar nog langer te duren dan anders, vonden mijn pony's. En dan hebben zij nog niet eens veel te klagen. Ze staan gezellig met zijn viertjes in een grote open schuur met een klein veldje ernaast. Ze hebben altijd frisse lucht en een mooi uitzicht. Maar de meeste paarden staan het hele jaar rond in hun eentje in een box. En dat is hartstikke saai. Vorige week nog stond in de krant dat paarden zich vaak te pletter vervelen op stal. Dat had een wetenschapper van de Universiteit van Utrecht ontdekt.

Je hebt paarden die zich heel raar gaan gedragen als ze niets te doen hebben. Dan lopen ze bijvoorbeeld de hele dag rondjes door de box, of ze wiebelen voortdurend van het ene op het andere been. Weven, heet dat. Je vraagt je af waarom die paarden niet lekker een dutje gaan doen als ze zich toch zo vervelen. Dat doen honden en katten toch ook? Maar paarden slapen van nature maar een uur of twee per dag. Met een beetje geluk mogen ze dagelijks ook ongeveer twee uur met hun baas uit rijden gaan. Dan blijven er dus nog twintig uur over voor nietsdoen.

Eigenlijk horen paarden altijd in de wei te lopen, het liefst in een grote kudde. In het wild eten paarden de hele dag door en lopen ze intussen wel een kilometer of twintig. Als ze niet eten, spelen ze met elkaar. En koud hebben ze het nooit, want in de winter groeit hun vacht aan tot een dikke bontjas. Een stal hebben ze dus eigenlijk helemaal niet nodig. Mijn pony's kunnen schuilen als ze willen, maar ze staan veel liever buiten, ook als het sneeuwt of hagelt.

Als je paard of pony deze zomer toch binnen moet blijven, kun je in ieder geval proberen om het zo gezellig mogelijk voor ze te maken. Zet eens een muziekje op - sommige paarden zullen daar rustiger van worden. Of gooi eens een speeltje in de box, zoals een voetbal of een skippybal, daar kunnen ze uren tegenaan schoppen. Bij de meeste paardenwinkels kun je tegenwoordig een Horsebal kopen. Dat is een ronde ton met wat gaatjes erin die je kunt vullen met biks. Als een paard zijn neus daar tegenaan duwt, rollen de brokjes er een voor een uit. Zo is hij toch nog uren bezig om zijn maaltijd bij elkaar te scharrelen.

Vind je zo'n Horsebal te duur, dan kun je ook zelf iets maken, bijvoorbeeld door een lege plastic fles of een melkpak te vullen met biks, er een gaatje in te prikken en die in de stal op te hangen. Mijn pony's waren er trouwens te slim voor. Die pletten de fles direct met hun voorhoofd tegen de muur, zodat hij openbarstte en alle brokjes in één keer in hun voerbak stroomden.

    • Sandra Smallenburg