Märklin-trein komt in Britse handen

De Duitse modeltreinfabrikant Märklin is Brits geworden. Investeringsmaatschappij Kingsbridge Capital is de nieuwe eigenaar van het 147 jaar oude familiebedrijf. Wat de investeerder voor de onderneming betaalt, is niet bekendgemaakt.

De overname, die vanmorgen werd bekendgemaakt, is niet zonder slag of stoot gegaan. 3 van de 22 eigenaren van Märklin hebben zich lange tijd verzet tegen de verkoop. Het personeel demonstreerde eerder deze week in Göppingen, niet tegen de verkoop maar tegen de drie eigenaren. „Door uw houding brengt u het voortbestaan van een bedrijf dat rijk is aan tradities in gevaar”, schreef de ondernemingsraad aan de onwillige eigenaren. Uiteindelijk zijn die toch overstag gegaan.

Märklin heeft al langer problemen. OR-voorzitter Frank Jordan liet weten dat alleen een investeerder nog uitkomst kan bieden. Een jaar geleden had hij niet geloofd dat hij dat zou zeggen, maar de omstandigheden lieten een sanering op eigen kracht niet toe. De eigenaren hadden geen geld meer om Märklin overeind te houden.

Veel handwerk en veel aandacht voor details kenmerken de producten van Märklin. Juist die kenmerken hebben de onderneming aan de rand van de afgrond gebracht, want de producten werden daardoor erg duur. (ANP)