Legendarische hoofdredacteur NY Times

Abe Rosenthal, hoofdredacteur New York Times Foto AP Retired N.Y. Times Executive Editor and columnist A.M. Rosenthal is photographed at New York Times headquarters in New York, in this Thursday, Nov. 4, 1999 photo. Rosenthal, a brilliant, demanding editor who lifted The New York Times from economic doldrums in the 1970s and molded it into a journalistic juggernaut known for distinguished reporting of national and world affairs, died Wednesday, May 10, 2006 at age 84. n(AP Photo/The New York Times, Jeffery A. Salter) **MANDATORY CREDIT** Associated Press

Hij reisde naar de Khyberpas en naar het Pakistaanse stadje Hel om die plaatsnamen als dateline voor een artikel te kunnen gebruiken. Hij stuurde een verslaggever in New York naar een blond lid van de Ku Klux Klan, van wie hij wist dat die joods was. „Als jullie dat publiceren, pleeg ik zelfmoord”, zei de man. Het kwam op de voorpagina van de The New York Times en de man pleegde zelfmoord. „Hij had er ook voor kunnen kiezen om uit de Klan te stappen”, zei Abe Rosenthal, die geen spijt had van de publicatie.

De legendarische hoofdredacteur van The New York Times, volgens velen de beste krant ter wereld, stierf deze week op 84-jarige leeftijd. De zoon van een immigrant uit Wit-Rusland werkte van 1944 tot 1999 voor de krant, waarvan zeventien jaar als hoofdredacteur. Zijn belangrijkste bijdrage was de publicatie, in 1971, van een serie artikelen over de Pentagon Papers . Uit die duizenden gelekte geheime documenten van het ministerie van Defensie bleek dat de Amerikaanse regering niet eerlijk was geweest over de omvang van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnam-oorlog. De publicatie leidde tot een juridische strijd over de persvrijheid, die de krant won.

Rosenthal was correspondent in India, Polen (waar hij door de regering werd uitgezet) en Japan voor hij in New York leiding ging geven. Hij werd de architect van de modernisering van krant. Journalisten moesten levendiger en minder stijf en formeel gaan schrijven, ook in nieuwsberichten. En toen de krant het financieel moeilijk kreeg, stopte hij „niet meer water, maar meer tomaten” in de soep. Hij introduceerde aparte bijlages, bijvoorbeeld voor lange verhalen in het weekeinde, wetenschap, sport op maandag, en economisch nieuws. Hij begon in 1980 een nationale editie, die zorgde voor veel nieuwe lezers.

Daarnaast stond hij bekend om zijn temperament: hij drukte een sterk persoonlijk stempel op de redactie en ontplofte regelmatig tegenover zijn verslaggevers. Maar hij kon ook schrijven: „Ik vond dat maar één collega mij versloeg”, zegt de bekende journalist en schrijver Gay Talese. „En dat was Abe.”