‘Koude Oorlog kinderspel’

Rusland kampt nu met veel grotere dreigingen dan ten tijde van de Koude Oorlog. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, vandaag volgens het Russische persbureau ITAR-Tass verklaard. Ivanov doelde met name op het gevaar dat massavernietingswapens in handen vallen van terroristen. Daarbij vergeleken waren de dreigingen uit de Koude Oorlog ‘kinderspel’, aldus de minister.

Woensdag kondigde president Poetin in zijn jaarlijkse rede tot de natie een verhoging van de militaire begroting en een modernisering van de strijdkrachten aan. Hij noemde terrorisme, proliferatie van massavernietigingswapens en ook de noodzaak een ‘strategische balans’ in de wereld te bewaren. „Hoe sterker onze strijdkrachten zijn, hoe kleiner de verleiding wordt ons onder druk te zetten”, aldus Poetin.

Ivanov sloot zich vandaag bij de uitspraken van Poetin aan. „Rusland heeft moderne strategische kernwapens nodig.” Met een verwijzing naar de drievoudige Russische kernmacht (nucleaire lange-afstandsraketten op land, op straaljagers en onderzeeërs met kernwapens) zei hij: „We zullen onze nucleaire triade niet alleen behouden, we zullen haar ook verbeteren.” (AFP, AP)