Jongens zijn het, maar strontvervelende jongens

Waar winden stedelingen zich over op? In Almelo durven mensen op koopavond niet te winkelen wegens hangjongeren.

Een stuk of tien jongens hangen op het Marktplein. Ze spreken voorbijgangers aan en belemmeren de doorgang. Ze zijn niet ouder dan tien tot vijftien jaar.

„Het zijn geen vervelende jongens, maar ze boezemen de mensen angst in”, zegt opticien Jitze Veenstra, bestuurslid van de Stichting Ondernemers Binnenstad Almelo. „Te jong voor de kroeg en te oud om thuis te willen spelen.”

De winkeliers zijn de zeventig tot tachtig jongeren op koopavond liever kwijt dan rijk. Elke donderdag is het in de binnenstad van Almelo koopavond. Er wordt al gesproken over een eigen ordedienst.

De gemeente Almelo is met de kwestie bekend. In de zogenoemde Stadsmonitor, een jaarlijks onderzoek, staat dat in Almelo meer mensen zich veilig voelen dan in andere steden, maar toch iets minder veilig dan een jaar eerder. Mogelijke oorzaken zijn een bezuiniging op het aantal stadswachten en „wellicht belangrijker” de sfeer tijdens koopavonden die als „onprettig” wordt ervaren. „Mensen blijven daarom op de koopavond weg uit het centrum. Er hangen groepen jongeren rond, veelal van allochtone afkomst, en het gedrag van deze jongeren wordt als bedreigend ervaren.”

Echt grimmig kan de sfeer niet worden genoemd, gisteravond in Almelo. In de winkelstraten is het een drukte van belang, de terrassen zitten vol. Maar een medewerker van McDonald’s nuanceert deze indruk. „Alleen al de manier waarop ze naar je kijken is niet leuk. Ik durf er zelf vaak niet eens langs te lopen. Soms zitten ze hier binnen te eten. Dan ruimen ze hun bord niet op. Als ik daar iets van zeg, antwoorden ze: ‘Doe jij dat maar, jij wordt er voor betaald’.”

De jongens hangen meestal in groepjes tegen de gevels van het marktplein. In het verleden hebben ze uitdagend gedrag vertoond, stelt Gijs Peterman, coördinator integrale veiligheid bij de gemeente Almelo. „Het zijn eigenlijk heel gewone jongens, die af en toe strontvervelend zijn. Ze fluiten de mensen na, gooien met voorwerpen en besmeuren de muren met eieren.”

Het gaat inmiddels stukken beter. De jongens worden aangesproken op hun gedrag en als ze zich niet verwijderen op bevel van de politie „dan krijgen ze een prent”, aldus Peterman. Er is een sessie met de jongens belegd in het theaterhotel, en ook is onderzoek gedaan door het Steunpunt Minderheden Overijssel. Er is extra surveillance van politiemannen op de fiets, bikers. D66-raadslid Fred Gerritsen, die we bij toeval tegen het lijf lopen, zou nóg meer toezicht willen. „En de boetes moeten veel hoger.”

Het blijft echter toch de vraag of het verminderde bezoek aan de koopavond iets te maken heeft met de hangjongeren. Opticien Veenstra: „De koopavond wordt overal minder populair, omdat er ook koopzondagen zijn en mensen overdag vaker boodschappen doen.” Andere winkeliers bevestigen dat. Ook wijkagent Henk Buis vindt dat het met de onveiligheid wel meevalt. Hij heeft in twee jaar tijd precies twee bekeuringen kunnen uitdelen. En nog meer politie? „We hebben vijf koppels van twee mensen lopen in deze kleine binnenstad. Als je nog meer toezicht houdt, vragen de mensen zich af wat hier aan de hand is, en voelen zich dáárom onveilig.”

Nee, zeggen twee oudere heren op een bankje, er zijn andere redenen voor de tanende belangstelling voor koopavond. „Ze moeten die artikelen niet zo duur maken.”

    • Arjen Schreuder