James Bond in Athene

Een Griekse officier van justitie heeft een aanklacht ingediend tegen „onbekenden” wegens betrokkenheid bij de ontvoering van een groep Pakistaanse immigranten in juli vorig jaar. Volgens justitie is er aanleiding om twee niet met name genoemde Griekse geheim agenten in verband met de zaak te vervolgen.

De ontvoeringen vonden plaats vlak na de aanslagen in de Londense metro, waarbij 56 mensen omkwamen, op 7 juli 2005. De daders van de aanslagen waren geboren en getogen in Groot-Brittannië, maar van Pakistaanse afkomst. Zowel in Athene als in de Noord-Griekse stad Ioannina werden een paar dagen daarna 28 Pakistanen aangehouden.

De immigranten houden Griekse en Britse geheim agenten verantwoordelijk voor hun ontvoering. Ze konden geen beschrijvingen geven van de ontvoerders, omdat ze direct na hun ontvoering werden geblinddoekt. Maar ze vertelden dat de de agenten onderling Engels spraken. De Pakistanen zijn dagenlang ondervraagd en daarna vrijgelaten.

Griekse kranten brachten een op de Britse ambassade in Athene gestationeerde agent van MI6 in verband met de affaire. De man is inmiddels naar Londen teruggekeerd en lijkt, wegens zijn diplomatieke onschendbaarheid, niet te kunnen worden vervolgd.

Griekenland en Groot-Brittannië ontkennen elke betrokkenheid. „Geen enkele Griekse regering zou haar toevlucht nemen tot het gebruik van maskers of andere James Bond-achtige methodes”, aldus de minister van Openbare Orde, George Voulgarakis. Mensrechtenorganisaties eisen het ontslag van Voulgarakis, thans minister van Cultuur . (AP, BBC)