Hoogervorst ontevreden over compromis etiket

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is matig te spreken over het compromis van de EU-landen en het Europees Parlement over aanduidingen van gezondheidsclaims op voedingsproducten. VWS vreest dat het compromis van woensdag, waarover de lidstaten op 2 juni definitief beslissen, zal leiden tot verwarring bij de consument.

Volgens het compromis moeten fabrikanten die hun artikelen willen voorzien van kwalificaties als “gezond' of “light', deze aanduidingen eerst voorleggen aan het Europees voedselagentschap. Dit zal dan beoordelen of de bewering klopt. Kwalificaties over allergie-opwekkende stoffen - die fabrikanten sinds vorig najaar verplicht zijn te vermelden - vallen ook onder het besluit.

“Wij vinden dit een vrij slap compromis. Op bijvoorbeeld een lolly mag nog steeds staan dat er nul procent vet in zit“, zegt een woordvoerder van VWS. “Er moet dan ook wel op staan dat er veel suiker in zit, maar volgens ons wekken deze dubbele teksten juist verwarring bij de consument.“ Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) zou nog studeren op de mogelijkheid van aanpassing van het voorlopige besluit.

De Consumentenbond is ook kritisch. “Wij zijn van mening dat op deze manier vaak onduidelijk blijft of het om een gezond product gaat of niet“, zegt een woordvoerder.

Europarlementariër Corbey (PvdA) zegt dat dinsdag tijdens de stemming in het Europees Parlement pas duidelijk wordt of een waarschuwing als “bevat veel suiker' even prominent moet worden weergegeven als bijvoorbeeld “bevat nul procent vet'. Volgens haar pleit de grote christen-democratische fractie voor het kleiner weergeven van de waarschuwing.

Het bedrijfsleven vreest dat een controle uit Brussel op gezondheidsclaims op producten tot veel administratieve rompslomp leidt. “Als bureaucraten gaan bepalen hoe voedsel eruit moet zien, zien wij dat niet zitten“, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).