‘Hiddink evenaren is bijna onmogelijk’

De erfenis van scheidend PSV-trainer Guus Hiddink is geen gemakkelijke. Maar opvolger Ronald Koeman zei gisteren tijdens zijn presentatie in Eindhoven geen angst te hebben voor het succes van zijn voorganger. De functie van technisch directeur, die Hiddink ook uitoefende, wordt niet opnieuw ingevuld.

Hiddink was twee termijnen zeer succesvol als hoofdtrainer van de voetbalclub uit Eindhoven. In zijn eerste periode, van 1984 tot en met 1986, won PSV drie landskampioenschappen, drie nationale bekers en de Europa Cup voor landskampioenen. In Hiddinks tweede ambtstermijn, van 2002 tot en met dit seizoen, voegde PSV drie kampioensschalen en één nationale beker toe aan de prijzenkast. Daarnaast werd voor het eerst de tweede ronde van de Champions League gehaald. Vorig jaar miste de ploeg ternauwernood de finale van het kampioenenbal.

Toch zat Ronald Koeman (43) gisteren ontspannen naast voorzitter Rob Westerhof. Tijdens de presentatie van de nieuwe trainer liet Koeman weten geen extra druk te voelen. „Het is juist een enorme uitdaging hier goed te presteren. Al wordt het bijna onmogelijk de prestaties van Hiddink te evenaren.”

Koeman was het afgelopen jaar trainer van het Portugese Benfica. Hoewel zijn ploeg de knock-outfase van de Champions League bereikte, werd Benfica derde in de competitie waardoor het plaatsing voor het belangrijkste Europese clubtoernooi misliep. Omdat zijn gezin graag terugkeerde naar Nederland, hoefde de oud-speler van PSV drie weken geleden niet lang na te denken over het aanbod uit Eindhoven. „PSV heeft een apart plekje in mijn hart. De club staat voor respect, plezier en gemoedelijkheid”, sprak Koeman, die in 1988 deel uitmaakte van het team dat de Europa Cup I won.

Westerhof toonde zich gelukkig Koeman als hoofdcoach te kunnen presenteren, ook al was de naam van de coach niet de eerste op het lijstje van de clubleiding. Toen Guus Hiddink in maart aankondigde PSV aan het eind van het seizoen te verlaten, richtten Westerhof en president-commissaris Jan Timmer hun vizier op een Nederlandse trainer met ervaring in het buitenland. Bij de presentatie van Koeman benadrukte Westerhof dat de clubleiding op zoek was naar iemand die als speler en trainer op topniveau actief is geweest. Zijn naam bleek goed te vallen in de spelersgroep en andere geledingen van de club. Westerhof: „Ik heb het volste vertrouwen dat hij resultaat zal gaan boeken.”

Assistent-trainers Fred Rutten en René Eijkelkamp, die vertrekken naar FC Twente, worden opgevolgd door oud-PSV’er Jan Wouters en Koemans vaste secondant Tonny Bruins Slot.

Koeman heeft niet de volledige portefeuille van Hiddink op zich genomen. Westerhof zei zonder technisch directeur verder te gaan. Manager Stan Valckx vervulde als rechterhand van Hiddink zoveel taken dat de functie verdwijnt. Technische belissingen worden genomen door Koeman, Valckx en Westerhof.

Eerste taak van het trio is routinier Phillip Cocu over te halen nog een jaar voor PSV te spelen. De club wil na de Braziliaanse doelman Gomes ook diens landgenoot Alex en de Peruaanse schutter Jefferson Farfán langer vastleggen.

    • Michiel Dekker