HD-DVD

Het zijn harde tijden voor de liefhebber van home entertainment. Geen WK Voetbal in breedbeeld (tenzij je een HDTV-abonnement neemt of BBC wilt kijken) en met de beoogde opvolgers van de dvd-schijf wil het ook al niet erg vlotten. Blu-Ray (50 GB) en HD-DVD (30 GB) kunnen meer informatie opslaan en zijn daarom geschikt om films in een hoge HDTV-resolutie weer te geven. De apparaten en schijfjes worden nu al jaren aangekondigd, maar alleen HD-DVD is nog - mondjesmaat - in de winkel te verkrijgen. Blu-Ray makers Sony en Samsung hebben besloten nog even met de verkoop van hun eerste Blu-ray speler te wachten. Zelfs de PS3 spelcomputer loopt vertraging op door gemodder met de kopieerbeveiliging van Blu-Ray .

De Xbox krijgt nu HD-DVD 144 Evans, Douglas

Op spelletjesbeurs E3, die momenteel in de VS wordt gehouden, laat Microsoft ondertussen zijn eerste HD-DVD apparaat aan gamers en filmliefhebbers zien: een aparte drive aan die HD-DVD films kan afspelen en via usb op de spelconsole wordt aangesloten. Hopelijk is deze externe speler wat minder luidruchtig dan het lawaaierige aandrijfwerk dat in de huidige Xbox 360 gemonteerd is.

Wanneer Microsoft HD-DVD Player uitbrengt is - zoals meestal - nog onduidelijk. Nee, dan Toshiba: die fabrikant steekt zijn hand in het vuur dat het eerste Qosmio-notebook met HD-DVD speler eind mei in de winkels ligt. De Qosmio G30, met een 17 inch beeldscherm en ingebouwde tv-tuner, kost zo'n 3.000 euro.