Grote fouten bij bouw garage A’dam

Bij de bouw van een parkeergarage onder het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West zijn grote fouten gemaakt. Onderdelen van de constructie kloppen niet en ook zijn onderdelen niet gebouwd zoals ze op de bouwtekeningen stonden. Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van TNO.

In februari werd het plein ontruimd nadat er een lange scheur in het dak van de parkeergarage was ontstaan toen een zware vrachtwagen het plein op reed. Op één plek verzakte het dak vier centimeter. De markt werd ontruimd en ook enkele bewoners moesten hun huizen aan het plein verlaten. De garage werd vervolgens gestut.

Volgens het onderzoek van TNO is de belangrijkste oorzaak van de verzakking dat de constructie die het dak moest dragen niet sterk genoeg was. Dat komt doordat er geen ophangwapening geplaatst is, terwijl deze wel op de bouwtekening stond. Overigens is het volgens TNO niet duidelijk of de constructies goed waren geweest als niet van de bouwtekening was afgeweken, omdat bepaalde rekenmethodes „discutabel” worden genoemd.

Het is volgens eigenaar Fortis Vastgoed van de parkeergarage niet duidelijk waarom er is afgeweken van de bouwtekeningen. De komende tijd wordt over die vraag met de betrokken ingenieursbureaus en uitvoerders gesproken. Maar volgens een woordvoerster van het bedrijf is dat niet de belangrijkste vraag. „Het gaat erom dat alles hersteld wordt.”

Overigens heeft TNO ook op andere plekken van de parkeergarage fouten ontdekt, zoals scheuren en lekkages. Om de problemen op te lossen adviseert TNO om extra kolommen te plaatsen en op de plek van de verzakking een nieuwe draagconstructie aan te brengen.

Fortis Vastgoed verwacht dat het ongeveer twee miljoen euro gaat kosten om alle fouten te herstellen. Daar bovenop kunnen nog schadeclaims van bijvoorbeeld ondernemers komen.