EU trekt sancties in tegen VS

De Europese Unie trekt handelssancties tegen de Verenigde Staten ter waarde van meer dan 250 miljoen euro in, voordat ze volgende week van kracht worden. Daarmee is ook een eind gekomen aan een lang-slepend conflict tussen de grootste twee handelsblokken ter wereld.

De Europese actie volgt op het intrekken, vannacht door de Senaat, van wetgeving die omstreden subsidie aan Amerikaanse bedrijven met buitenlandse vestigingen mogelijk maakte. Die subsidies zijn herhaaldelijk door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verboden wegens hun handelsverstorende werking.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie hebben de Amerikaanse subsidies in de ruim twintig jaar dat ze van kracht zijn geweest Europese bedrijven een miljardenschade berokkend. „Het conflict, dat lange tijd een irriterende factor in de Europees-Amerikaanse relatie is geweest, is nu voorbij”, aldus de woordvoerder.

Vliegtuigbouwer Boeing was een van de Amerikaanse bedrijven die volgens de EU ruim geprofiteerd heeft van de subsidies. Een ander subsidieconflict tussen de EU en de VS, waarbij Boeing en Airbus betrokken zijn, zal naar in Brussel wordt verwacht gunstig worden beïnvloed door de recente gebeurtenissen.

Eurocommissaris Mandelson (Handel) zei gisteren voorafgaand aan de uitslag van de stemming in de Senaat dat dit resultaat ook „een positieve sfeer schept” voor de Europees-Amerikaanse top, volgende maand in Wenen.