“Een beetje vrolijkheid helpt als je ziek bent'

Wie: David Tuk.

Waarom: op een discoparty voor jongeren met een ernstige chronische aandoening gaat hij morgen interviews houden.

David Tuk (15) heeft een auto-immuunziekte en is patiënt van het Sophia Kinderziekenhuis. Foto Bob van der Have
David Tuk (15) heeft een auto-immuunziekte en is patiënt van het Sophia Kinderziekenhuis. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Vragen en feesten. Dat is wat David Tuk morgenmiddag gaat doen op de discoparty voor jongeren die behandeld worden in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. De 15-jarige havo-scholier wil dansen, maar ook interviews houden. Leeftijdsgenoten die net als hij een chronische aandoening hebben, zal hij vragen wat ze van het ziekenhuis vinden.

Het Erasmus Medisch Centrum Sophia, zoals het ziekenhuis officieel heet, wil weten wat jonge patiënten willen en kunnen als het gaat om de zorg rondom hun ziekte. Niet een onderzoek over ziek zijn, legt David uit, maar wat er moet gebeuren zodat ze straks, als ze wat ouder zijn, op eigen benen kunnen staan.

Patiënten die patiënten ondervragen, dat is het idee. Op een trainingsdag kregen de jonge onderzoekers een spoedcursus interviewtechniek. David: “We hebben geleerd om door te vragen en niet te snel te praten.“

Omdat hij al negen jaar last heeft van een auto-immuunziekte die zijn nieren aantast, kent hij het het ziekenhuis op zijn duimpje. Wat er zou kunnen verbeteren? “Niets“, zegt hij resoluut. “Het Sophia is het beste kinderziekenhuis van Rotterdam.“

David prijst de hulpverleners die langs de bedden gaan met videobanden en spelcomputers. Ook is hij blij met de leraren die zorgen dat hij in het ziekenhuis niet achterop raakt met school. En dan nog de verrassingen, zegt David. Op Dierendag liepen in de hal van het ziekenhuis opeens schapen en geiten. Soms verschijnt er opeens een bekend hoofd aan zijn bed. Bassie en Adriaan, voetballers van Feyenoord of een beroemde wielrenner waarvan hij de naam is vergeten. Een beetje vrolijkheid helpt als je ziek bent, zegt hij. “Anders zit je daar maar de hele dag te zitten.''

Toch is het onderzoek goed, zegt hij. Want het ziekenhuis voor volwassenen valt wél te verbeteren. Waarom praten artsen zo vaak ingewikkelde dokterstaal, vraagt hij zich af. “Ik wil meteen weten wat er aan de hand is.“

Ook mag het wel wat vrolijker, vindt hij. Het Erasmus MC is “net een fabriek“. En het gebouw waar hij naar fysiotherapie gaat, is “saai en grijs“. Als hij morgen zelf geïnterviewd wordt, gaat hij zeggen dat het ziekenhuis enorm zou opknappen van een beetje gekleurde verf en hier een daar een vrolijke poster.

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens