Crossfiets in de slaapkamer

David Linszen (14) is een aanstormend talent op het gebied van “flatland', een soort trucfietsen. Vorig jaar oktober werd hij vijfde bij de Nederlandse Kampioenschappen.

David Lintzen op zijn fiets foto's Bram Budel David Linszen doet een van zijn trucs op zijn crossfiets. Serie van begin tot het eind van de truc. David is een van de beste Flatlanders van Nederland. Voor de kinderpagina, als er geen plek is voor deze serie neem ajb andere beeld. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

“Dat wil niet zeggen dat ik echt zo goed ben“, zegt David. “Er zijn vast ook mensen die veel beter zijn dan ik, maar die misschien niet aan het kampioenschap hebben meegedaan.“

Flatland betekent combinaties van trucs doen met een BMX op een vlakke ondergrond. “Vroeger waren er motorraces in Amerika“, vertelt hij. “Mensen in Californië, die geen geld hadden voor een motor, kochten een BMX.“ Daarmee reden ze door de modder en deden tricks. Trucs met hun fiets. Zo'n twintig jaar geleden kwam Bicycle Motorcross, oftewel BMX, naar Europa. Twintigers deden de tricks nu ook op vlakke, harde grond. Zo ontstond flatland.

“Flatland is meer dan alleen een sport“, vindt David. “Je moet je fiets onder controle houden. Daar is oefening en wilskracht voor nodig. Maar je moet ook creatief zijn.“ Creativiteit is nodig om tricks goed te leren combineren en om nieuwe tricks uit te denken. “Ik neem mijn fiets altijd mee naar mijn slaapkamer. Als ik dan een trick bedacht heb, ga ik naast mijn fiets staan en kijk of het mogelijk is. Dan ga ik buiten verder oefenen.“

Dat doet David vaak op het Max Euweplein in Amsterdam. Gemiddeld zo'n twee uur per dag. “De tegels geven daar goede grip omdat ze hard zijn“, legt hij uit. Toen David elf jaar was, kocht hij een tweedehands BMX en begon hij met flatland. “Mensen op straat die het konden, hielpen mij bij het leren. Nu doe ik dat zelf bij nieuwelingen.“ Toch is flatland wel een sport die je in je eentje doet: “Tijdens een oefensessie op straat moet ik mij concentreren op mijn bewegingen. Ik luister daarbij graag naar hip-hop. Met muziek gaat het altijd beter.“

Om een moeilijke truc te leren is David ongeveer twee maanden onderweg. “En dan moet ik hem nog perfectioneren“, zegt hij. David draait nu zijn stuur, houdt zijn handen in de lucht en zet zijn rechtervoet af op zijn achterwiel. “Dit was de G-turn, gevolgd door een steamroller en de no-handed-spinning- wheelchair“ (de G-draai, de stoomwals en de zonder-handen-draaiende-rolstoel).

De titels zijn maf. De bedenker van een trick geeft er zelf een naam aan. “Toen de orkaan Katrina woedde, was er een jongen in Amerika die een hele goeie trick bedacht heeft. Die heet nu de Katrina en is internationaal bekend.“

Eind juli reist David naar Keulen (DL) om mee te doen aan een internationale wedstrijd.

    • Jitka Buschman