Crisis om statuut van regio Catalonië

Een crisis in de Catalaanse regioregering heeft gisteren geleid tot het uitroepen van vervroegde lokale verkiezingen in Catalonië. De socialistische regiopresident Pasqual Maragall verwijderde per decreet de links-republikeinse Catalaanse nationalistische partij ERC uit de regeringscoalitie. ERC-leider Josep Luis Carod kondigde aan dat hiermee de steun van zijn partij aan de centrale regering in Madrid – noodzakelijk voor de stabiliteit van het kabinet van premier José Luis Rodríguez Zapatero – op losse schroeven komt te staan.

De Catalaanse regeringscrisis speelt rond het veelbesproken ‘Catalaanse statuut’ dat meer bevoegdheden geeft aan het bestuur over de regio. Hoewel ze een van de initiatiefnemers van de nieuwe statuuttekst was, was de ERC uiteindelijk zeer ontevreden over het resultaat van de onderhandelingen met de centrale regering in Madrid. De partij kondigde het afgelopen weekeinde aan nee te zullen stemmen in het referendum dat volgende maand in Catalonië over het statuut gehouden wordt. Daarmee keerde de partij zich tegen het belangrijkste initiatief van de regioregering waar zij zelf deel van uitmaakte.

Met het uitstoten van de ERC uit de regioregering komt een einde aan de eerste rood-nationalistische regeringscoalitie die Catalonië heeft gehad na het herstel van de democratie in Spanje. Daarbij zorgde zowel het grillige beleid van regiopresident Maragall als het weinig tactische optreden van ERC-leider Carod voor voortdurende strubbelingen en instabiliteit. Naar verwachting zal de ERC haar steun op nationaal niveau aan de minderheidsregering-Zapatero gaan onthouden. Daardoor versmalt de steun voor de regering.

Het besluit om ERC uit de regering te zetten werd genomen nadat de Spaanse Senaat woensdag met 128 tegen 125 stemmen het nieuwe Catalaanse statuut had aangenomen. Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor een referendum in Catalonië. Het nieuwe Catalaanse statuut heeft de afgelopen maanden de politieke emoties hoog opgedreven. De conservatieve oppositie beschuldigt de socialistische regering de weg te hebben vrijgemaakt voor de vorming van een onafhankelijke Catalaanse staat, waardoor Spanje volgens hen uiteen dreigt te vallen.

    • Steven Adolf