Boek Endstra-tapes hoeft niet uit de handel

Het boek De Endstra-tapes mag verkocht worden. Dat heeft de rechter in Amsterdam gisteren in kort geding bepaald. Twee zoons van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra wilden dat de rechter het boek zou verbieden.

De Endstra-tapes is vorige week in boekvorm verschenen, met een toelichting van twee journalisten van Het Parool. Het boek staat inmiddels op nummer één van de CPNB-lijst van best verkochte boeken. De complete teksten uit het proces-verbaal zijn vervolgens ook op internet gepubliceerd door het zakenblad Quote. Vanaf die site is het bestand volgens Quote tot nu toe al 50.000 keer gedownload.

Het gaat om 254 A4'tjes met het uitgetikte (en deels samengevatte) verslag van vijftien gesprekken tussen de in 2004 vermoorde Endstra en drie politie-rechercheurs. Endstra zegt in die gesprekken onder meer dat hij wordt bedreigd en afgeperst door Willem Holleeder. De tapes zijn belangrijk materiaal in de rechtszaak tegen Holleeder, die vandaag is begonnen. Of de beschuldigingen van Endstra allemaal waar zijn, is onduidelijk. De gesprekken met Endstra hadden niet de status van een officiële verklaring. Holleeder wordt verdacht van afpersing en moord.

Op de gesprekken van Endstra met de politie rust geen auteursrecht, zo oordeelde de Amsterdamse rechter. Het ging niet om een bewust vormgegeven “verhaal' van Endstra (waarmee een werk met auteursrecht zou zijn ontstaan), maar om zakelijke informatieoverdracht. Endstra wilde de politie de informatie geven waarmee de politie zou kunnen optreden tegen Holleeder.

Ook brengt volgens de rechter publicatie van het boek de persoonlijke levenssfeer van de twee zonen niet extra in gevaar. De informatie in het boek was immers al in brede kring bekend, en grotendeels al gepubliceerd in artikelen in de media. Daardoor weegt het belang van de journalisten in dit geval zwaarder, zo oordeelde de rechter. Die journalisten wilden inzicht geven in de wijze waarop de politie met een belangrijke getuige als Willem Endstra is omgegaan.

De erven Endstra zijn zeer teleurgesteld in de uitspraak en gaan in hoger beroep, zo heeft hun advocaat gisteren in een reactie laten weten. Of zij ook juridische stappen ondernemen tegen zakenblad Quote, is nog onbekend.