Bevrijding Taylor verijdeld

Justitie in Sierra Leone heeft gisteren een Amerikaanse oud-militair en drie plaatselijke burgers aangeklaagd voor samenzwering tegen de staat. Ze zouden van plan zijn geweest de Liberiaanse oud-president Charles Taylor te helpen ontsnappen. Ze werden betrapt toen ze foto's maakten van het complex in de hoofdstad Freetown waar Taylor gevangen zit.

De verdachten riskeren een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. De Amerikaan heeft tegen verslaggevers gezegd dat hij onschuldig is. Hij heeft tot vorig jaar als sergeant gediend in Irak.

Taylor moet voor het oorlogstribunaal in Sierra Leone terechtstaan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou die tussen 1996 en 2001 in het buurland van Liberia hebben gepleegd. Het tribunaal wil Taylor in Den Haag berechten omdat het risico van ontsnapping in Sierra Leone te groot zou zijn. Maar aan de voorwaarden die de Nederlandse overheid gesteld heeft voor zo’n proces op Nederlandse bodem is nog steeds voldaan. Het blijkt vooral lastig om een land te vinden dat bereid is Taylor bij een eventuele veroordeling onderdak te geven in een gevangenis.

Sierra Leone wil Taylor ook kwijt omdat alleen al zijn aanwezigheid een destabiliserende werking op West-Afrika heeft. In het land dat Taylor van 1997 tot 2003 als president heeft geleid, geniet de oud-krijgsheer nog altijd grote steun. Taylor is eerder uit een gevangenis ontsnapt: in 1985, uit een cel in het Amerikaanse Massachussetts, waar hij op uitlevering wachtte naar Liberia. In zijn geboorteland werd hij gezocht omdat hij 900.000 dollar uit de staatskas zou hebben ontvreemd. (AP)