Arcelor koopt eigen aandelen in

Staalconcern Arcelor gaat 150 miljoen eigen aandelen terugkopen met een totale waarde van ruim 5 miljard euro. Dit is ongeveer een kwart van de uitstaande aandelen van het concern, waarvan nu nog 87 procent vrij verhandelbaar is.

Doel is de aandeelhouders ertoe te bewegen om niet op het vijandige overnamebod van concurrent Mittal Steel in te gaan. Die heeft een bod van zo’n 20 miljard euro gedaan op Arcelor. Het Luxemburgse concern had een maand geleden al toegezegd om geld terug te geven aan de aandeelhouders.

Arcelor maakte gisteren, net als aartsvijand Mittal Steel, de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Arcelor presteerde met een winst van 761 miljoen euro beter dan verwacht. Toch kwam dat bedrag 20 procent lager uit dan het winstcijfer over het eerste kwartaal van vorig jaar. De hoge olieprijs en de lagere staalprijs drukten het resultaat. Arcelor verwacht wel dat de staalprijs in het tweede en derde kwartaal zal aantrekken doordat de vraag stijgt. De omzet nam toe met 17,3 procent tot 9,56 miljard euro. Door de overname van het Canadese concern Dofasco liepen de schulden van het concern sterk op, van 1,23 miljard tot 5,74 miljard euro.

Ook bij Mittal daalde de nettowinst in het eerste kwartaal, met 89 miljoen euro tot 576,5 miljoen euro. De omzet steeg tot 6,5 miljard euro. In de eerste drie maanden van vorig jaar was die 4,9 miljard euro.

Mittal Steel heeft van de Amerikaanse kartelautoriteiten toestemming gekregen om het staalconcern Arcelor over te nemen. Dat heeft de Indiase staalfabrikant vandaag bekendgemaakt tegelijk met de kwartaalcijfers. Ook Mittal gaat ervan uit dat de volgende twee kwartalen van dit jaar beter zullen worden.

Eerder deze week maakte Mittal bekend dat het bereid is het bod van circa 20 miljard euro op Arcelor te verhogen als het staalconcern zijn aandeelhouders adviseert om in te gaan op het bod van Mittal. Arcelor is dat echter niet van plan. Het wil eerst gedetailleerdere informatie over Mittals plannen met Arcelor en enige inzage in Mittals financiën.

Van de Amerikaanse kartelautoriteiten heeft Mittal inmiddels toestemming gekregen om Arcelor over te nemen. Zij onderzoeken nog wel of er een overlap is tussen beide concerns in Noord-Amerika. Mittal wil dit oplossen door Arcelor-dochter Dofasco te verkopen aan het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp. Die verkoop zou tevens geld opbrengen voor de overname. Arcelor heeft dit inmiddels verhinderd door Dofasco in een stichting onder te brengen. Mittal overweegt nu om een ander onderdeel van Arcelor in de verkoop te doen als de overname slaagt.