Afrikaanse migranten op Tenerife

Twee Afrikaanse asielzoekers komen bij in een tent in de haven van Los Christianos op het Canarische eiland Tenerife. De Spaanse politie onderschepte gisteren twee overvolle houten vissersboten met in totaal 107 Afrikaanse migranten, waaronder deze twee mannen. Zij probeerden via de Canarische eilanden Europa binnen te komen.

De asielzoekers worden opgevangen in kampen, waarna de autoriteiten volgens de Spaanse wet veertig dagen de tijd hebben hun nationaliteit te bepalen. Wie geen identiteitspapieren bezit en blijft weigeren zijn nationaliteit prijs te geven, moet na die veertig dagen worden vrijgelaten en mag niet opnieuw worden opgepakt en vastgezet. De meeste migranten zorgen er dan ook voor dat ze zonder papieren aan boord gaan.

Meer dan 3.500 Afrikanen hebben sinds het begin van dit jaar geprobeerd via de Canarische Eilanden illegaal naar Europa te komen. Dat is, volgens de lokale politie, meer dan in het hele vorige jaar. Omdat Spanje strenger is gaan controleren rond de Spaanse enclaves in Marokko en voor de Marokkaanse kust, kiezen mensensmokkelaars nu vaker de Canarische route.

Hulporganisaties schatten dat er zich momenteel een half miljoen illegalen afkomstig uit West-Afrikaanse landen in Mauritanië ophouden in afwachting van de oversteek naar de Canarische eilanden.

Volgens de Mauritaanse Rode Halve Maan, de islamitische tegenhanger van het rode kruis, zijn sinds het begin van dit jaar al meer dan duizend mensen gestorven in hun poging Spanje te bereiken. In 2005 werden meer dan 1.500 lijken van bootvluchtelingen uit de Atlantische Oceaan opgevist.