‘Aanklacht Soeharto is ingetrokken’

Uren nadat de Indonesische president had gezegd een besluit over de vervolging van ex-president Soeharto wegens corruptie uit te stellen, heeft de procureur-generaal vandaag in Jakarta meegedeeld dat de aanklacht is ingetrokken.

Soeharto is „vrij man”, zei procureur-generaal Abdul Rahman Saleh tegen de pers. „Het dossier is gesloten.”

Soeharto (84) ligt op het ogenblik in een ziekenhuis in Jakarta waar hij is geopereerd na darmbloedingen. Volgens zijn artsen is de operatie geslaagd maar is zijn gezondheid fragiel. Maar de procureur-generaal zei dat hij zijn besluit puur op basis van de wet had genomen. Over de verklaring van de president zei hij niets.

Een paar uur eerder had president Susilo Bambang Yudhoyono meegedeeld dat hij een besluit over het al dan niet staken van de zaak tegen Soeharto had uitgesteld. Daarbij verwees hij naar protesten onder de bevolking tegen het vrijuit gaan van de vroegere president. Soeharto, die 32 jaar Indonesië heeft bestuurd tot hij in 1998 onder zware druk opstapte, wordt ervan beschuldigd zeker 600 miljoen dollar van de staat te hebben verduisterd.

In 2000 werd een eerdere aanklacht tegen Soeharto wegens corruptie en machtsmisbruik niet ontvankelijk verklaard nadat een door de rechtbank aangesteld artsenteam hem ongeschikt had verklaard om terecht te staan. Het Indonesische Hooggerechtshof besloot twee maanden later echter dat hij toch moest terechtstaan.

President Yudhoyono zei vanochtend dat de stemmen voor en tegen het intrekken van de aanklacht tegen Soeharto luider werden, en dat de zaak de natie dreigde te verdelen. Sommige hoge regeringsfunctionarissen hebben niet alleen bepleit de vervolging van de ex-president te staken, maar hem zelfs een formeel pardon te geven. Maar critici zeggen juist dat hij de natie zijn excuses zou moeten aanbieden, en zijn rijke liefdadigheidsorganisaties aan de staat moet overdragen voor er zelfs maar kan worden gedacht over intrekking van de aanklacht. (AP, AFP, BBC)