www.nrc.nl

Mailtje uit Afghanistan. „Drie jaar geleden stonden de velden hier vol met opium, nu groeit er alleen nog graan. Afghanistan is nog steeds een grote drugsproducent, maar in de provincie Nan-garhar is de teelt van opium de laatste tijd sterk gedaald.” Op weblog Wereld verslaan Tom Kramer en Cristian Rivier de invloed die de drugsbestrijding heeft op het bestaan van Afghaanse boeren. „Een oude man klaagt dat hij met de alternatieve gewassen niet genoeg verdient om het hele jaar te kunnen eten. ,,Ons voornaamste probleem is het stomach problem.” www.nrc.nl/wereld A butterfly hovers next to a poppy in northern Kandahar, 24 April 2006. AFP PHOTO / JOHN D MCHUGH AFP

Afluisteren. Op het weblog van Marie-José Klaver een link naar de Amerikaanse krant USA Today. Die meldt namelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) een databank heeft opgebouwd met daarin miljoenen telefoontjes, die ze ook zouden hebben afgeluisterd. De NSA, die in het leven geroepen is voor buitenlandse spionage, kreeg voor het aftappen de medewerking van de telecombedrijven AT&T, Verizon en BellSouth. De NSA heeft in principe niet de bevoegdheid om Amerikaanse burgers te bespioneren. De meeste burgers van wie de telefoon wordt afgeluisterd zijn niet verdacht. „Het is de grootste database die ooit ter wereld is gemaakt”, zegt een betrokkene die anoniem wil blijven. „Het doel van de NSA is om een databank aan te leggen met elk telefoongesprek dat wordt gevoerd.” In de jaren negentig kwam informatie naar boven over grootschalige afluisteroperaties van internet-, telefoon- en faxverkeer in Europa door de NSA. Het aftappen van telefoongesprekken is kort na de aanslagen van 11 september 2001 begonnen.

www.nrc.nl/klaver

Mailtje uit Afghanistan. „Drie jaar geleden stonden de velden hier vol met opium, nu groeit er alleen nog graan. Afghanistan is nog steeds een grote drugsproducent, maar in de provincie Nan-garhar is de teelt van opium de laatste tijd sterk gedaald.” Op weblog Wereld verslaan Tom Kramer en Cristian Rivier de invloed die de drugsbestrijding heeft op het bestaan van Afghaanse boeren. „Een oude man klaagt dat hij met de alternatieve gewassen niet genoeg verdient om het hele jaar te kunnen eten. ,,Ons voornaamste probleem is het stomach problem.”

www.nrc.nl/wereld