WK voetbal niet op breedbeeld

De NOS zal het wereldkampioenschap voetbal niet in breedbeeldformaat uitzenden. De omroep heeft gekozen voor het ‘normale’ tv-formaat (4:3). Dit omdat de meerderheid van de Nederlanders nog een traditioneel toestel met 4:3-formaat heeft, aldus adjunct-directeur Jan de Jong van de NOS.

Breedbeeld-tv heeft als verhouding 16:9, waardoor breedbeeld-uitzendingen bij gewone televisies zorgen voor zwarte balken boven en onder in beeld. „Je kunt een paar miljoen mensen met breedbeeld-tv gelukkig maken door het WK in 16:9 uit te zenden, maar je maakt er een paar miljoen meer ongelukkig”, aldus De Jong. „Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit evenement moet je niet aangrijpen om de kijker aan voetbal op breedbeeld te laten wennen.”

Op andere zenders zoals de BBC wordt het WK voetbal wel in breedbeeldformaat uitgezonden.