WK voetbal niet op breedbeeld

De NOS heeft gisteren besloten om het wereldkampioenschap voetbal niet in breedbeeldformaat uit te zenden. De omroep heeft gekozen voor het ‘normale’ tv-formaat (4:3). Dit omdat de meerderheid van de Nederlanders nog een traditioneel toestel met zo’n formaat heeft, aldus adjunct-directeur Jan de Jong van de NOS.

Breedbeeld-tv heeft als verhouding 16:9, waardoor breedbeelduitzendingen bij mensen met een gewone televisie zorgen voor zwarte balken boven en onder in beeld. „Je kunt een paar miljoen mensen met breedbeeld-tv gelukkig maken door het WK standaard in 16:9 uit te zenden, maar je maakt er een paar miljoen meer ongelukkig”, aldus De Jong. „Dat kan niet de bedoeling zijn. Het WK is het grootste sportevenement ter wereld, waar heel Nederland al maanden naar uitkijkt. Dit evenement moet je niet aangrijpen om de kijker aan voetbal op breedbeeld te laten wennen.”

In andere landen zal het WK voetbal wel op breedbeeld worden uitgezonden. De BBC bijvoorbeeld verzorgt al langer sportuitzendingen in het bredere formaat.

De NOS is wel van plan om over niet al te lange tijd te beginnen met de registratie van sportevenementen in breedbeeldformaat. De Jong: „De NOS zendt nu al grote evenementen als Koninginnedag en prinsjesdag in 16:9 uit. Wij denken er aan om op enig moment de UEFA Champions League in breedbeeld uit te zenden. Bijvoorbeeld als meer dan 50 procent van de Nederlanders een breedbeeldtelevisie bezit. Bovendien is 16:9 een opmaat naar de introductie van High Definition televisie. Daarin wil de NOS een voortrekkersrol vervullen.”