Weinig creatieve, maar competente uitvoerder

Polens minister van Buitenlandse Zaken Anna Fotyga Foto AFP Newly-nominated Polish Foreign Minister Anna Fotyga is pictured in the Presidential Palace in Warsaw, 09 May 2006 during a press conference soon after she was nominated by Polish President Lech Kaczynski. AFP PHOTO WOJTEK RADWANSKI AFP

Anna Fotyga, de nieuwe Poolse minister van Buitenlandse Zaken, geldt in de diplomatie als een lichtgewicht. Met een zware taak. Niet alleen krijgt zij te maken met Polens moeizame relaties met Rusland en Duitsland. Zij zal ook de in het buitenland groeiende zorg moeten wegnemen over de weg die haar eigen regering is ingeslagen.

De weinig bekende Fotyga volgt zwaargewicht Stefan Meller op. Meller nam twee weken geleden ontslag uit protest tegen de nieuwe coalitie van premier Kazimierz Marcinkiewicz met populistische, anti-Europese partijen.

Fotyga was geen eerste keuze. Andere kandidaten bedankten voor de eer, want niemand wil met rechtse populisten worden geassocieerd. Ook oud-premier Jerzy Buzek (1997-2001), voor wie Fotyga nog werkte als buitenlandadviseur, zou zijn benaderd. Maar president Lech Kaczynski noemde Fotyga „de optimale kandidaat”.

Fotyga (49) studeerde economie en handel in Gdansk. In 1981 sloot ze zich aan bij Solidariteit, de vakbond die het verzet leidde tegen het toenmalige regime. Na de val van het communisme deed ze vervolgstudies in Denemarken en de VS. Ze was verbonden aan een trits buitenlandse instellingen, waaronder de Oost-Europabank ERBD en de Wereldbank. In de Poolse media wordt ze omgeschreven als een weinig creatieve, maar competente ‘uitvoerder’.

Fotyga haalde in 2004 even de voorpagina’s als onderburgemeester van Gdansk. Ze traf af, omdat in de entourage van de liberale burgemeester van de stad, Pawel Adamowicz, zou worden gerommeld met EU-geld. Adamowicz liet de zaak door justitie onderzoeken, maar er werd geen bewijs gevonden. Tot november vorig jaar was Fotyga europarlementariër voor regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Ze geldt als een vertrouwelinge van president Kaczynski. Volgens de oppositie is haar benoeming opnieuw een teken dat premier Marcinkiewicz een stroman is van de president en diens tweelingbroer, Jaroslaw Kaczynski, leider van PiS. „Het centrum van de besluitvorming verplaatst zich van de regering naar het presidentiële paleis”, aldus de oppositie.

Fotyga is tegen de Europese Grondwet in haar huidige vorm. Maar dat betekent niet dat ze tegen het Poolse lidmaatschap van de EU is, zo benadrukt ze.