Wat doen de kinderen

Moederdagcadeau maken

Kinderen die nog op zoek zijn naar een origineel cadeau voor moederdag kunnen 11, 12, 13 en 14 mei terecht in het Textielmuseum in Tilburg. Daar kunnen ze voor hun moeder de eerste letter van haar voornaam en de eerste letter van haar achternaam op een zakdoek laten borduren. Deze actie geldt alleen in combinatie met een toegangsbewijs voor het museum. De kleur en het lettertype van de letters mogen ze zelf kiezen. Ze kunnen zelf een (schone) zakdoek van 100 procent katoen meenemen of een zakdoek voor € 2,50 kopen in de museumwinkel.

Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl www.textielmuseum.nl of 013-5367475.

Opscheppen

Het Rotterdamse Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) organiseert voor de zesde keer het Moederdagconcert, speciaal voor Rotterdamse schoolkinderen en hun familie. Vorig jaar kwam het circus op bezoek in de Doelen, dit jaar vertelt Háry János het verhaal over zijn avonturen in de Balkan en ver daarbuiten. Of moeten we zeggen: opscheppen... Over zijn veldslag tegen Napoleon (250.000 soldaten!) en waarom Marie Louise, de dochter van keizer Frans II, zo gek op Háry is. Over hoe mooi ‘zijn’ Hongarije is en hoe je het wildste paard van de wereld kalm krijgt!

Vanaf 18u is er van alles te beleven in het voorprogramma in de Hal van de Grote Zaal van de Doelen; om 19u begint het concert.

Moederdagconcert op zo 14 mei In De Doelen, Rotterdam. Toegang gratis. Res 010-2171717 of kom langs bij de kassa. Maximaal 5 kaarten per bestelling.

Baby’s kijken in Blijdorp

Puppyvosmangoesten, witnekkraanvogelkuikens francoislangoeren (bladapen), Indische antilopen; in diergaarde Blijdorp is er de afgelopen weken een geboortegolf geweest. T/m 11 juni er is ook een babyboom-speurtocht door de dierentuin. Via panelen, vitrines en bordjes leren bezoekers allerlei weetjes over jonge dieren. En wie weet doen babyneushoorn Sofie en giraffebaby Marco ook hun eerste stapjes buiten.

Speurtocht Babyboom t/m 11 juni in diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Open dag 9-18u.

Meespelen

Zondag 14 mei is er een klassiek familieconcert in Museum Hilversum, in samenwerking met Stichting Raadhuisconcerten. Het concert begint om 15u en duurt tot ongeveer 16u. Vanaf 14u30 geven de muzikanten een toelichting op de muziek die ze gaan spelen en demonstreren hun instrumenten. Na het concert kan het museum bezocht worden. Voor kinderen is er een speciale speurtocht door het museum. Het concert heeft als thema beestenboel. Het dier in de muziek staat centraal, van het bijtje van Schubert tot de Dans van de stier van Schäfer. Ook zijn er slagwerkattributen zoals gong, rainstick, bamboestick etc. De kinderen mogen af en toe meespelen. Alles wordt uiteraard uitvoerig toegelicht door de musici: Harrie Starreveld, fluit; Jouke van der Leest, altviool en Erika Waardenburg, harp.

Familieconcert op zo 14 mei vanaf 14u30 in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum. Toegang €5 voor kinderen tot 18 jaar en €7,50 voor volwassenen (geen korting voor mk). Deze prijs is inclusief entree tot het museum en 1 consumptie. Res 035 6292826 of via een email aan: museumhilversum@hilversum.nl. Inl ook www.museumhilversum.nl

Versieren

Do the right Bling is de titel van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in den Bosch; een tentoonstelling vol Bling Bling. In een workshop op zaterdag 13 mei voor kinderen van 7 t/m 12 jaar wordt eerst de expositie bekijken en daarna mogen kinderen zelf een doosje versieren met pailletten, nepedelstenen, glitters enz. Misschien een leuk cadeau voor moederdag?

Bling-bling-workshop voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op za 13 mei van 14-16u in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Magistratenlaan 100, ‘s-Hertogenbosch. Deelname € 7 p.p. (incl materiaal en een consumptie). Res per e-mail: kenniscentrum@sm-s.nl. Inl 073-6273680 www.sms.nl

Koken met Otje en Tos

De verjaardag van Annie M.G. Schmidt (zaterdag 20 mei) wordt dit jaar weer in veel scholen, bibliotheken en boekwinkels gevierd en dit jaar is Otje de belangrijkste hoofdfiguur. Er is een wedstrijd: wie maakt de mooiste Otje-kijkdoos en bij boekwinkels zijn kijkdoos-knutselvellen af te halen. Wie de mooiste kijkdoos inlevert, ontvangt een fraai Otje-kookschort. Zondag 21 mei worden in sommige boekwinkels ook gerechten à la Tos gekookt. Zo maakt Tos bij boekhandel Donner heerlijke brandnetelsoep en nog meer lekkers en kinderen mogen daarbij helpen. Om 14u op het Plein in de kelder van Donner, Lijnbaanplein, Rotterdam. Res 010-2175241 of kinderboek@donner.nl.

Bij Scheltema Koningsplein Amsterdam kunnen kinderen tussen 15-17u een Otje-kijkdoos knutselen of een recept koken uit het Otje-kookboek. Bijvoorbeeld een fletse flens of een hamrolletje. Inl 020-5231411.

Lithograferen

In het weekend van 13 en 14 mei zijn er bij de expositie Henri Toulouse-Lautrec, Parijs bij Nacht in de Kunsthal allerlei activiteiten. Op beide dagen demonstreert Nico Kervezee tussen 13u en 17u de kunst van het lithograferen. Hij zal het technische proces dat de Franse kunstenaar Toulouse-Lautrec vaak heeft gebruikt aan jong en oud uitleggen. De lithopers staat midden in de tentoonstelling, dus iedereen kan de affiches uit het fin-de-siècle goed bekijken. De demonstratie is gratis bij te wonen. Voor kinderen is er de speurtocht Dansen door Parijs; ze kunnen ook Chinese puzzels (tangrams) knutselen bij de expositie over Chinese sieraden.

Henri Toulouse-Lautrec op 13 en 14 mei tussen 13-17u in de Kunsthal, Museumpark, Rotterdam. Inl www.kunsthal.nl