VS staken verzet tegen fonds Palestijnen

Jeruzalem. Er komt een tijdelijk hulpfonds om een humanitaire crisis in de Palestijnse gebieden te voorkomen. De Verenigde Staten zijn onder Europese en Russische druk in New York akkoord gegaan met het steunen van de Palestijnse Autoriteit, die wordt gedomineerd door het moslimfundamentalistische Hamas. Aanvankelijk verzetten de VS zich met kracht, omdat de strategie om Hamas ten val te brengen zou worden ondermijnd. Maar volgens diplomaten in New York en Jeruzalem wilden de VS, die geen geld in het fonds storten, niet verantwoordelijk worden gehouden voor een humanitaire crisis. Gisteren sloten veel Palestijnse pomphouders hun tankstations, nadat het Israëlische bedrijf dat benzine aan de Palestijnse gebieden levert, de aanvoer stopzette wegens openstaande rekeningen. Het Palestijns Petroleum Agentschap vreest nu een economische crisis.