VN hervatten voedselhulp Noord-Korea

De Verenigde Naties gaan weer voedselhulp geven aan het noodlijdende Noord-Korea, maar op veel kleinere schaal dan in het verleden. Meer dan vier miljoen mensen, vooral ouderen, blijven voortaan verstoken van steun die ze de afgelopen jaren wel kregen.

Dat is vanochtend in Peking bekendgemaakt door het Wereldvoedselprogramma (WFP), de hulporganisatie van de VN. Regio-directeur Tony Banbury zei dat overeenstemming is bereikt met de Noord-Koreaanse regering over hervatting van de voedselhulp, maar dan slechts voor 1,9 miljoen mensen, de „meest hulpbehoevenden” in het land. „We hadden graag een grotere (hulp)operatie gezien, maar dat was nu niet mogelijk”, zei hij. „De verliezers zijn de 4,2 miljoen mensen die we niet meer zullen helpen.”

De voedselhulp aan Noord-Korea kwam een half jaar geleden stil te liggen nadat het bewind in Pyongyang had aangekondigd alleen nog maar hulp voor duurzame economische ontwikkeling te accepteren. Het zei voldoende voedsel voor de eigen bevolking (ongeveer 23 miljoen zielen) te kunnen produceren en geen cultuur van afhankelijkheid van buitenlandse hulp te willen kweken.

Van meet af aan heeft het WFP zijn bezorgdheid uitgesproken over de houding van Noord-Korea, maar noodgedwongen zegt het nu akkoord te gaan met de opgelegde restricties. In de afgelopen jaren werden jaarlijks zes tot zeven miljoen mensen gevoed door het WFP. Dat aantal is nu verminderd tot 1,9 miljoen. Bovendien wordt de internationale staf van het WFP in Noord-Korea ingekrompen van 48 naar 10 man, en blijven de veldkantoren buiten de hoofdstad Pyongyang dicht. Dat betekent dat het WFP nog minder bewegingsvrijheid krijgt de voedselverdeling te controleren.

Onlangs waarschuwde Human Rights Watch voor nieuwe hongersnood indien de hulp niet zou worden hervat. Noord-Korea heeft experimenten met de particuliere verkoop van graan weer verboden en het oude staatsdistrubutiesysteem in ere hersteld. Dat doet het ergste vrezen, aldus HRW. In het verleden is gebleken dat de voedselhulp van de staat grote delen van de bevolking niet bereikt.