Tweede vaccin H5N1 werkt beter

rotterdam, 11 mei. Farmabedrijf Sanofi-Pasteur heeft haar experimentele vaccin tegen de H5N1-vogelgriep verbeterd. Twee maanden geleden meldde het bedrijf, dat binnen de industrie het verst is met de ontwikkeling van zo`n vaccin, nog teleurstellende resultaten van de eerste versie. In de nieuwe studie, die vandaag verscheen in het medische tijdschrift The Lancet, ontwikkelde tweederde van de deelnemers voldoende antistoffen. Bij de vorige versie was dat nog de helft. Ook was daarvoor een drie keer zo kleine dosis nodig. Aan het nieuwe vaccin is een hulpstof op basis van aluminium toegevoegd, die de immuunrespons moet verbeteren. Twee commentatoren in het tijdschrift vinden het vaccin nog steeds niet erg effectief en vragen zich af hoe goed het nog werkt als het pandemische H5N1-virus verschilt van het virus waarop het vaccin is gebaseerd.