‘Turkije moet buiten EU blijven’

Naam: Henriëtte Dirkse (34)

Woonplaats: Vianen

Beroep: postbode

Vindt: dat EU meer slechts dan goeds brengt.

Henriëtte Dirkse Foto Bas Czerwinski 09-05-2006, VIANEN. HANRIETTE DIRNSE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Hoe moet het verder met de EU?

„Nou, Turkije moet er bijvoorbeeld niet bij, want dat heeft allerlei nare consequenties voor ons. Wij zijn een rijk land en bij uitbreiding wordt al dat geld weggepompt naar andere landen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar het is wel zo. En de buitenlandse mensen komen dan allemaal hier naartoe. Dat schijnt nu al te beginnen met de Polen die hier komen werken. Er is hier ook voor Nederlanders nog werk zat. Ik snap wel dat het economisch goed is als er goedkopere buitenlanders komen, maar daardoor komen Nederlanders in de bijstand te lopen.”

Wat vindt u goed aan de EU?

„De euro, want die is wel makkelijk. Maar dat was het dan ook wel. Ik vind er meer negatief aan.”

Wat dan allemaal?

„Dat de grenzen open gaan en iedereen makkelijker binnen komt. We hebben hier coffeeshops en daar komen criminelen graag op af. En economisch lijkt het eerder minder dan beter te zijn geworden, maar dat hoor je waarschijnlijk van iedereen.”

Stel dat de meeste EU-landen de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit op een manier willen doen die Nederland niet bevalt. Moet Nederland dan toch akkoord gaan?

„Ja, dan zullen we toch mee moeten, anders houd je zoveel meningsverschillen. Wat ben je nog als EU wanneer je niet samenwerkt? Ik vind sowieso dat we op die gebieden meer samen moeten werken. Ik wil ook wel weten hoe die andere landen dat allemaal doen.”