Televisie Voorkeur

Finale aflevering van de scholierendebatserie Op weg naar het Lagerhuis tussen het Zernike College uit Haren en het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer (foto). De jury bestaat uit de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, wereldkampioen debating Lars Duursma en BNN-presentatrice Sophie Hilbrand. Het winnende schoolteam gaat naar Londen om een bezoek te brengen aan het échte Lagerhuis. Ned.3, 19.00-19.50u. Foto Bob Bronshoff Bronshoff, Bob

ACTUALITEITEN

Netwerk. Het slot van een tweeluik over wantoestanden bij de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld. Vanavond aandacht voor de cultuur binnen de instelling en de bizarre omstandigheden waarin medewerkers hun werk moeten doen. In de reportage vertelt een ex-medewerkster dat ze aangerand is door een aantal jongeren die verblijven in de jeugdinrichting. Collega’s durfden niet in te grijpen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de pro-formazitting van de zaak-Holleeder, de oud-Heineken-ontvoerder die verdacht wordt leiding te geven aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met het afpersen en executeren van vastgoedhandelaren. In de studio een gesprek met de advocaat van Holleeder, Bram Moszkowicz. Ned.3, 22.20-22.00u.

documentaire

Megastructures: USS Ronald Reagan. Reportage over het nieuwste Amerikaanse vliegdekschip. Kijk wat er nodig is om deze drijvende stad gaande te houden. National geographic, 21.00-22.00u.

Rare streken: Leeuwen in gevaar. Na een halve eeuw verschenen er eind jaren vijftig ineens weer leeuwen in het gebied van de Umfolozi Rivier in het Zuid-Afrikaanse Natal. Tot opluchting van de bevolking bleven ze op veilige afstand. Maar net zo plotseling waren ze weer verdwenen. Waarom? België 2 (Canvas), 21.25-22.20u.

Descent into hell. Volgens geschiedkundige Robert Temple zijn de Griekse en Romeinse mythen de Odyssee en de Aeneïs terug te voeren op één plek: het Orakel van de Doden. National Geographic, 22.00-23.00u.

This world: Putin’s palace. In de Britse reportage aandacht voor de opvolging over twee jaar van de Russische president Vladimir Poetin. Nieuwe kandidaten zijn al druk aan het lobbyen om hem op te volgen. Ondertussen zijn er schandalen in het Russische leger en worden er regelmatig Britse spionnen opgepakt. BBC2, 22.00-23.00u.

Airline USA. Amerikaanse serie reportages met de ups and downs van passagiers, piloten en andere personeelsleden van de grote Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines. Net5, 23.15-23.45u.

praatprogramma

Max en Catherine. Laatste aflevering van dit seizoen met de toptien-momenten uit de gesprekken, onderwerpen en de beste liedjes uit het programma. Ned.1, 17.35-18.30u.

Rondom tien. Discussie tussen de Leidse rechtspsycholoog W. Wagenaar, directeur Mark de Witte van Bacardi Nederland, familieleden van jonge Korsakov-patiënten, ouders, jonge drinkers en wijnboer Ilja Gort over de gevaren van alcohol. Ned.1, 22.30-23.20u.

informatief

WK-test. Eerste van vier quizzen met spelers, oud-spelers, coaches en sportjournalisten over de kennis en historie van het WK. Onder anderen Dionne de Graaf, Jan Douwe Kroeske, Wim Jonk, Toine van Peperstraten, John Blankenstein, Johnny Rep, Tom van ’t Hek en Bas Muijs strijden om de titel van WK-deskundige van Nedeland. De finale is op vrijdag 2 juni. Ned.2, 20.30-21.30u.

Zestien miljoen rechters. Herhaling uit februari van een aflevering in een serie juridische programma’s waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en het vonnis velt. Het gaat om baldadig jongerengedrag. Advocaat mr. Marcel van Gessel en officier van justitie mr. Oebele Brouwer behandelen een zaak over een groep jongeren die op explosieve wijze de confrontatie zocht met leeftijdsgenoten. Ned.3, 21.10-21.50u.

kunst

Meesterwerken: De Nachtwacht van Rembrandt. Over de geschiedenis van De Nachtwacht van Rembrandt, het portret van de burgermilitie uit 1642. Het schilderij wordt in Nederland beschouwd als een nationaal symbool. Wat gebeurde er in de loop der jaren allemaal met het enorme doek? België 2 (Canvas), 0.20-1.15u.

amusement & muziek

Villa Felderhof. Herhaling van de uitzending waarin Rik Felderhof aan de Côte d’Azur bekende Nederlanders ontvangt. Te gast zijn presentatrice Lucille Werner en pianist Wibi Soerjadi. Ned.1, 21.00-22.00u.

Aus voller Kehle - Wenn Deutschland singt. Op ontdekkingsreis door Duitsland op zoek naar hoe het volk de zangkunst beleeft. ARD, 23.45-0.30u.