Talabani: eenheid tegen geweld

De Iraakse president, Jalal Talabani heeft gisteren de ruziënde facties in het land bezworen zich te verenigen om een eind te kunnen maken aan het toenemende politieke en criminele geweld. Vijf maanden na de verkiezingen heeft Irak nog steeds geen regering. De shi’itische leider Nouri al-Maliki, die als komende premier is aangewezen, had gezegd begin deze week zijn regering van nationale eenheid rond te hebben. Maar hij liet gisteren weten dat het wel zondag zal worden. Zijn woordvoerder suggereerde dat het nog wel later kan worden met de opmerking dat sommige groepen bezwaar maken tegen de formule om kabinetsposten over de gemeenschappen te verdelen.

Talabani zei dat de Irakezen „geschokt, vertwijfeld en woedend” zijn over het dagelijkse bloedvergieten, waaronder de activiteit van sektarische doodseskaders die hun slachtoffers folteren en vermoorden en vervolgens hun lijken op straat dumpen. „Wat van de politieke partijen [haast alle sektarisch] wordt gevraagd is dat ze deze misdaden onvermoeibaar en duidelijk veroordelen, ongeacht wie de daders zijn”, zei Talabani. Onder de doodseskaders zijn leden van shi’itische partijmilities.

Talabani citeerde een rapport van het lijkenhuis van Bagdad, waarin stond dat vorige maand alleen al in de hoofdstad 1.091 mensen, in meerderheid burgers, door geweld om het leven waren gekomen. Maar een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei later dat de cijfers ook de sterfgevallen met een natuurlijke oorzaak omvatten. Hij zei dat het aantal geweldsslachtoffers in april 762 bedroeg. (AP, AFP, Reuters)