Stroom gunstig nieuws is net sovjetpropaganda

Alle voortekenen wijzen op een krachtig herstel van de Nederlandse economie.

Maar als de CBS-cijfers vandaag toch tegenvallen, kan dat aan de rekenwijze liggen.

Hou je adem in: als het goed is, krijgt Nederland vandaag de bevestiging van zijn economische herstel. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert namelijk de eerste raming van de economische groei in het eerste kwartaal. Brussel komt vandaag ook met zijn raming voor de hele eurozone, en Duitsland en Italië publiceren eveneens.

Hoe zijn de Nederlandse voortekenen? Zeer goed. De stroom van gunstig nieuws doet bijna denken aan sovjetpropaganda. De laatste gegevens: een volumegroei van de omzet van de detailhandel van 4,6 procent in de maand februari. In die maand een groei van de totale gezinsconsumptie met 2,6 procent op jaarbasis. Een daling van het aantal werklozen met 7.000 per maand in het eerste kwartaal. Een groei van zowel de invoer als de uitvoer met 15 procent, die door het positieve handelsoverschot een bijdrage kan leveren aan de economische groei. Een stijging van de omzet van de industrie in februari met 9 procent op jaarbasis. Een stijging van de stemming in het bedrijfsleven tot het niveau van het topjaar 2000, en een toename van het consumentenvertrouwen tot het hoogste peil in ruim vier jaar. De huizenprijzen stegen met 4,3 procent op jaarbasis tot een nieuw record en beginnen voorzichtig weer wat toe te voegen aan de economische groei. En de AEX-index ging in het eerste kwartaal met een procent of 8 omhoog.

Minister Zalm van Financiën bevestigde vorige week in Brussel dat de opbrengst van belastingen en premies die bij het ministerie binnenstromen fors is. Zo fors dat op basis daarvan mag worden verwacht dat de economie de in Zalms woorden toch al optimistische prognose van het Centraal Planbureau (CPB) wellicht nog overstijgt. Het CPB voorziet een economische groei van 2,75 procent in 2006.

Gaan we dat vandaag allemaal terugzien in de economische groei over het eerste kwartaal? Kwartaalcijfers zijn nogal wispelturig. De eerste raming voor het eerste kwartaal van vorig jaar meldde een krimp van 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal daarvóór. Dat werd in de tweede raming radicaal bijgesteld tot een krimp van 0,8 procent en werd bij de berekening over het hele jaar 2005 uiteindelijk vastgesteld op een krimp van 0,7 procent. In juli worden de kwartaalcijfers dan weer geijkt aan de nationale rekeningen. Ook later zijn veranderingen niet uit te sluiten. Dat ligt niet aan het CBS, maar zo zit de systematiek nu eenmaal in elkaar.

Geen paniek dus, mocht de economische groei een beetje tegenvallen – wat overigens niet waarschijnlijk is. Er kan, om met de quizmaster te spreken, nog van alles gebeuren.

Bekijk de CBS-cijfers over de economische groei vanaf 9.30 uur op www.cbs.nl

    • Maarten Schinkel