Selectie Groot-Brittannie

Bas Jan Ader Bas Jan Ader emigreerde in 1963 naar California op zoek naar erkenning als performance kunstenaar. Nu, 31 jaar na zijn vermissing op zee, beïnvloedt zijn stijl jonge internationale kunstenaars. Nadat Ader eerder in de Tate Gallery te zien was, vertoont het Camden Arts Centre zijn eerste solo expositie. Zijn werk, beïnvloed door de kunst van de Amerikaanse westkust, is romantisch en melancholisch, met een vleugje slapstick. All is Falling, is een serie korte filmpjes waarin Bas Jan de gracht in fietst of van een boomtak in een sloot valt, kunnen geïnterpreteerd worden als de Nederlandse strijd met water, een obsessie met zwaartekracht, maar misschien ook met het feit dat zijn vader door de nazi’s doodgeschoten werd in het bos. Een behoorlijke naechoënde val dus.

T/m 2 juli, Bas Jan Ader, expositie, lezingen en evenementen, Camden Arts Centre, Londen NW3, 004420 7472 5500 & www.camdenartscentre.org

Morandi Even kan de bezoeker tot rust komen tussen het geroezemoes van de drukke hoofdstad. De stille kunst van Giorgio Morandi, stillevens, flessen, kannen en bekers, tonen alleen harmonie. Sinds Tate in 1950 een tentoonstelling wijdde aan Italiaanse moderne kunst is Morandi’s werk bekend onder de Britten. Deze expositie contrasteert zijn werk tegen die van Britse collega’s van dezelfde tijd en later zoals Patrick Caulfields Still Life: Autumn Fashion, Ben Nicholson, Victor Willing. Rachel Whiteread is hier ook weer te vinden; haar aluminium lichtknopjes weergeven Morandi’s gevoeligheid voor positief en negatief, licht en donker.

T/m 18 juni, Morandi’s Legacy: Influences on British Art, The Estorick Collection of Modern Italian Art, Londen N1. Wo t/m zat 11-18:00u, zo 12-17:00u. 004420 7704 9522 & www.estorickcollection.com

En verder T/m 24 juni, Enemies, Almeida Theatre N10044207359 4 404 & www.almeida.co.uk T/m 21 mei Jeremy Moon 1969 Grid Pain-tings, Rocket Gallery E1 00442077 29 7594 & www.rocketgallery.com