Selectie Frankrijk

Musée de l’Orangerie Na een geslaagde renovatie, in de geest van le Corbusier, gaat het Musée de l’Orangerie op 17 mei eindelijk weer open. De wereldberoemde Nymphéas (Waterlelies) van Claude Monet hangen er sinds 1927 in twee grote ovale ruimtes. Je bereikt deze wonderbaarlijke wandpanelen nu niet meer via een doolhof van trappen, maar rechtstreeks na entree in het museum. Het betonnen plafond dat in 1960 boven het meesterwerk van Monet werd geplaatst om een etage te scheppen, is verwijderd. Vanaf nu kan men Monets ‘grote gedicht van de natuur’ weer bewonderen zoals de schilder dat wenste: badend in natuurlijk licht. Ook de permanente collectie, de uitzonderlijke schilderijenverzameling van Jean Walter en Paul Guillaume, komt nu prachtig tot zijn recht: de 144 meesterwerken van Cézanne, Renoir, Matisse, Picasso, Derain, Modigliani, Utrillo en Soutine hangen overzichtelijk onder het terras van de Orangerie.

Musée de l’Orangerie, Place de la Concorde, Parijs, vanaf 17 mei (t/m 21 mei gratis), dag beh di 12u30-19u, vr tot 21u, 0033-144778007 en www.musee-orangerie.fr

Institut Néerlandais Er zijn op het ogenblik drie exposities in het Institut Néerlandais. Op de 1ste verdieping is de buitengewone verzameling van tekeningen van Rembrandt en zijn school van het Kupferstich-Kabinett des Staatliche Kunstsammlungen van Dresden. Op de binnenplaats, in het Hôtel Turgot, zijn 25 etsen van Rembrandt, afkomstig uit de Collection Frits Lugt te zien. Deze stellen grotendeels landschappen in de nabijheid van Amsterdam voor. De expositie Into Drawing in het souterrain laat werk van 22 hedendaagse Nederlandse kunstenaars zien.

De drie exposities t/m 21 mei, 121, rue de Lille, Parijs, dag beh ma 13-19u, www.institutneerlandais.com en 0033-153591240.

En verder La force de l’art, l’actualité de la création en France t/m 25jun in het Grand Palais www.forcedelart.culture.fr