Selectie Duitsland

Stuttgart cultuurstad Stuttgart had altijd het imago van provinciale gezapigheid. Maar nu is het tij gekeerd. De zuidelijke, tussen heuvels gelegen stad trekt ineens jonge creatievelingen aan. Die exposeren in het verlaten Nordbahnhof, waar ook concerten worden gehouden. En ze wonen, samen met modeontwerpers en andere half-kunstenaars, rondom de Olgastrasse, zoiets als de Amsterdamse Pijp. Het Neues Kunstmuseum (Kleiner Schlossplatz 213; di-zo 10-18u, wo en vr tot 21u; info www.kunstmuseum-stuttgart.de) trekt veel bezoekers, die ook urenlang het trendy museumcafé bevolken.Van daaruit kun je een heerlijke wandeling langs het Neues en Altes Schloss en door de kasteeltuinen maken – maar dat is oude koek. Een hypermodern architectonisch hoogstandje wordt wèl weer geboden door het Mercedes-Benz-Museum (Mercedesstr. 100; di-zo 9-18u; Inl info www.mercedes-benz.com), dat op 19 mei open gaat. Men presenteert daar 120 jaar automobielgeschiedenis op een interactieve manier. En zo zet Stuttgart zichzelf op de culturele kaart.

Voor overige informatie: www.stuttgart-tourist-de en 0049-71122280.

Augsburg goes Mozart Sfeervolle locaties, zoals het Römisches Museum, de Deutsche Barockgalerie en de met kaarsen verlichte Ulrichsbasilika, vormen het decor van het Deutsches Mozartfest in Augsburg. Het Tafelmusik Orchestra uit Toronto opent het festival op 12 mei en besloten wordt het met een Mozart-picknick in het Kurhaus-park. Daartussenin is er een vioolwedstrijd, een voorstelling van de Puppet Players, een lange-Mozart-nacht – en een opera van Mozarts rivaal Salieri.

Inl www.festivalkurier.de.

En verder European Media Art Festival, met uitreiking van de Preis der deutschen Filmkritik, t/m 14 mei in Osnabrück: www.emaf.de; Barock im Vatikan, kunst en cultuur in het Rome van de pausen, t/m 10 juli in de Martin-Gropius-Bau, Berlijn: www.berliner-festspiele.de