Scherp geschil om ADHD-pil

Deskundigen pleiten voor een nieuw middel tegen ADHD. Een enkel kind krijgt van dat middel echter zelfmoordneigingen.

Ouders, pillenleveranciers en psychiaters vinden dat de nieuwe pillen Concerta en Strattera, tegen ADHD, door de basisverzekering moeten worden vergoed. De enige ADHD-pil die nu volledig wordt vergoed is het aloude methylfenidaat (merknaam Ritalin). Over ADHD-pillen is in deze pillenrubriek al eerder geschreven (13 oktober 2005), maar er is nieuws.

Tot tweemaal toe heeft de deskundigencommissie die de minister adviseert over het vergoeden van medicijnen gezegd dat Strattera qua werking gelijkwaardig is met Ritalin. En dus zijn twintigmaal hogere prijs niet waard is. Wie het wil gebruiken, moet het prijsverschil tussen Ritalin en Strattera zelf betalen. Na de tweede afwijzing begin maart stuurde het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie een ‘Tot onze verbijstering’-brief naar minister Hoogervorst (VWS). De behandelaars willen meer mogelijkheden voor medicatie en vinden het niet terecht dat ouders van kinderen die niet op methylfenidaat reageren 90 euro per maand moeten bijbetalen om Strattera te proberen. „De standaardbehandeling van ADHD bestaat uit een combinatie van gedragstherapie en medicatie. Slechts 42.000 van de 120.000 kinderen met ADHD worden met een geneesmiddel behandeld”, aldus de behandelaren.

In de deze maand vernieuwde officiële productinformatie van Strattera staat echter niet dat medicatie de standaard is: „Farmacologische behandeling (van ADHD) is niet geïndiceerd bij alle kinderen met dit syndroom en (...) dient te zijn gebaseerd op een zeer grondige beoordeling van de ernst van de symptomen.” Er is dus een meningsverschil over ADHD-medicijn voor duizenden kinderen.

De bijsluitertekst werd deze maand aangepast wegens nieuwe gegevens over het gevaar voor zelfmoordpogingen en -gedachten bij kinderen die Strattera krijgen. Suïcidaal gedrag (gedachten en pogingen) kwam voor bij 0,44 procent van de 7- tot 12-jarige kinderen die Strattera slikten, stelt de productinformatie, afkomstig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Gaan ongeveer 75.000 nu onbehandelde ADHD-kinderen aan de Strattera, dan heb je ongeveer 350 kinderen met zelfmoordgedachten, van wie er tientallen een echte poging doen.

Belangrijk verkoopargument van fabrikant Lilly voor Strattera is dat het níét onder de Opiumwet valt. Het oude ADHD-middel Ritalin wel. Dat vinden sommige ouders vervelend, want opium is toch geassocieerd met verslaving. En dat hoort niet bij kinderen. Zelfmoordgedachten ook niet.

Wim Köhler

    • Wim Köhler