Riskant protest bij Bethlehem

Riskant protest bij Bethlehem Door onze correspondent Tel Aviv. Een waaghalzerige Palestijnse jongen uit het vluchtelingenkamp A’yda beklimt een ladder die tegen een Israëlische wachttoren is geplaatst. Toren en acht meter hoge muur scheiden op deze plaats Bethlehem en de Israëlische nederzetting Gilo. De jongen protesteert op uiterst riskante wijze tegen de volledige afsluiting van Bethlehem van het nabij gelegen Jeruzalem. De wachttoren was volgens het persagentschap Ma’an in Bethlehem niet bemand. De stad waar volgens de bijbel Jezus is geboren, is afgesloten met een stelsel van hekken en muren. Alleen Palestijnen met een speciale vergunning worden bij de checkpoints doorgelaten. Palestijnen die geen werk hebben in Oost-Jeruzalem, daar niet naar school gaan of geen urgente afspraak hebben in een ziekenhuis worden tegengehouden. Degenen die rondom Jeruzalem naar Ramallah of het noordelijk gelegen Nablus willen reizen hebben speciale vergunningen nodig. De Jordaanvallei en de nabij gelegen Dode Zee zijn voor de inwoners van Bethlehem (en alle andere Palestijnse steden) onbereikbare gebieden geworden. Israël zegt dat de aanleg van de muur – op andere trajecten een hoog hek met militaire wegen en diepe greppels – noodzakelijk is om terroristen tegen te houden. De Palestijnen begrijpen niet dat de muur en de hekken worden aangelegd op Palestijns land en niet op Israëlisch gebied. Zij spreken daarom van landroof. Premier Olmert heeft het leger opdracht gegeven de aanleg van het twee miljard dollar kostende project nog dit jaar af te ronden. Op tal van plaatsen op de Westelijke Jordaanoever wordt op het ogenblik dag en nacht gewerkt aan de 700 kilometer lange scheidingsbarrière. De nieuwe Israëlische regering wil „de definitieve grenzen” vaststellen en heeft al duidelijk gemaakt grote delen van de Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren. Daartoe behoort ook Gilo dat aan de andere kant van de muur op de foto ligt. Gilo maakt deel uit van een groep nederzettingen (Gush Etzion) die Israël voor „eeuwig” wil behouden. Foto AP/Muhammed Muheisen A Palestinian youth uses a ladder to reach an Israeli army tower at a section of Israel's separation barrier in Ai'da refugee camp near the West Bank town of Bethlehem, Wednesday, May 10, 2006. Israel will give the Palestinians until the end of the year to prove they are willing to negotiate a final peace deal, and will unilaterally set final borders with them by 2008 if they don't, a close associate of Prime Minister Ehud Olmert's said Wednesday. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
Riskant protest bij Bethlehem Door onze correspondent Tel Aviv. Een waaghalzerige Palestijnse jongen uit het vluchtelingenkamp A’yda beklimt een ladder die tegen een Israëlische wachttoren is geplaatst. Toren en acht meter hoge muur scheiden op deze plaats Bethlehem en de Israëlische nederzetting Gilo. De jongen protesteert op uiterst riskante wijze tegen de volledige afsluiting van Bethlehem van het nabij gelegen Jeruzalem. De wachttoren was volgens het persagentschap Ma’an in Bethlehem niet bemand. De stad waar volgens de bijbel Jezus is geboren, is afgesloten met een stelsel van hekken en muren. Alleen Palestijnen met een speciale vergunning worden bij de checkpoints doorgelaten. Palestijnen die geen werk hebben in Oost-Jeruzalem, daar niet naar school gaan of geen urgente afspraak hebben in een ziekenhuis worden tegengehouden. Degenen die rondom Jeruzalem naar Ramallah of het noordelijk gelegen Nablus willen reizen hebben speciale vergunningen nodig. De Jordaanvallei en de nabij gelegen Dode Zee zijn voor de inwoners van Bethlehem (en alle andere Palestijnse steden) onbereikbare gebieden geworden. Israël zegt dat de aanleg van de muur – op andere trajecten een hoog hek met militaire wegen en diepe greppels – noodzakelijk is om terroristen tegen te houden. De Palestijnen begrijpen niet dat de muur en de hekken worden aangelegd op Palestijns land en niet op Israëlisch gebied. Zij spreken daarom van landroof. Premier Olmert heeft het leger opdracht gegeven de aanleg van het twee miljard dollar kostende project nog dit jaar af te ronden. Op tal van plaatsen op de Westelijke Jordaanoever wordt op het ogenblik dag en nacht gewerkt aan de 700 kilometer lange scheidingsbarrière. De nieuwe Israëlische regering wil „de definitieve grenzen” vaststellen en heeft al duidelijk gemaakt grote delen van de Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren. Daartoe behoort ook Gilo dat aan de andere kant van de muur op de foto ligt. Gilo maakt deel uit van een groep nederzettingen (Gush Etzion) die Israël voor „eeuwig” wil behouden. Foto AP/Muhammed Muheisen A Palestinian youth uses a ladder to reach an Israeli army tower at a section of Israel's separation barrier in Ai'da refugee camp near the West Bank town of Bethlehem, Wednesday, May 10, 2006. Israel will give the Palestinians until the end of the year to prove they are willing to negotiate a final peace deal, and will unilaterally set final borders with them by 2008 if they don't, a close associate of Prime Minister Ehud Olmert's said Wednesday. (AP Photo/Muhammed Muheisen) Associated Press

Een waaghalzerige Palestijnse jongen uit het vluchtelingenkamp A’yda beklimt een ladder die tegen een Israëlische wachttoren is geplaatst. Toren en acht meter hoge muur scheiden op deze plaats Bethlehem en de Israëlische nederzetting Gilo. De jongen protesteert op uiterst riskante wijze tegen de volledige afsluiting van Bethlehem van het nabij gelegen Jeruzalem. De wachttoren was volgens het persagentschap Ma’an in Bethlehem niet bemand. De stad waar volgens de bijbel Jezus is geboren, is afgesloten met een stelsel van hekken en muren.

Alleen Palestijnen met een speciale vergunning worden bij de checkpoints doorgelaten. Palestijnen die geen werk hebben in Oost-Jeruzalem, daar niet naar school gaan of geen urgente afspraak hebben in een ziekenhuis worden tegengehouden. Degenen die rondom Jeruzalem naar Ramallah of het noordelijk gelegen Nablus willen reizen hebben speciale vergunningen nodig. De Jordaanvallei en de nabij gelegen Dode Zee zijn voor de inwoners van Bethlehem (en alle andere Palestijnse steden) onbereikbare gebieden geworden.

Israël zegt dat de aanleg van de muur – op andere trajecten een hoog hek met militaire wegen en diepe greppels – noodzakelijk is om terroristen tegen te houden. De Palestijnen begrijpen niet dat de muur en de hekken worden aangelegd op Palestijns land en niet op Israëlisch gebied. Zij spreken daarom van landroof.

Premier Olmert heeft het leger opdracht gegeven de aanleg van het twee miljard dollar kostende project nog dit jaar af te ronden. Op tal van plaatsen op de Westelijke Jordaanoever wordt op het ogenblik dag en nacht gewerkt aan de 700 kilometer lange scheidingsbarrière.

De nieuwe Israëlische regering wil „de definitieve grenzen” vaststellen en heeft al duidelijk gemaakt grote delen van de Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren. Daartoe behoort ook Gilo dat aan de andere kant van de muur op de foto ligt. Gilo maakt deel uit van een groep nederzettingen (Gush Etzion) die Israël voor „eeuwig” wil behouden.