regio keuze

HAARLEM

Groen in Haarlem Aan de hand van de wandelfolder Verrassend Groen in Haarlem kunnen bezoekers in anderhalf uur tijd een wandeling maken langs hofjes met fraaie tuinen, groene straatjes en bloemenwinkels in de monumentale binnenstad. De folder is gratis verkrijgbaar bij de VVV Zuid-Kennemerland, Stationsplein 1 in Haarlem.

HOORN

Muurschilderingen In de kapel en het hotel van Hotel Mariakapel in Hoorn maakten André Alves uit Portugal, Andrés de Santiago uit Barcelona en Andrew McQualter tekeningen en een muurschildering. De drie kunstenaars verblijven momenteel alledrie in het kunstenaarshotel. De tentoonstelling is op afspraak te bezichtigen.

3 Large Drawings. T/m 28 mei in Hotel Mariakapel, Korte Achterstraat 2A, Hoorn. Inl: 0229-273573, www.hotelmariakapel.nl

Sjoerd Buisman De wetmatigheid van natuurlijke groeiprocessen, daar draait het om in het werk van Sjoerd Buisman. Voor zijn groeiprojecten laat hij wilgentakken in onnatuurlijk ogende patronen groeien - in spiralen of vierkanten bijvoorbeeld. De constructies worden vervolgens in brons gegoten.

Sculpturen van Sjoerd Buisman. T/m 4 juni in De Boterhal, Kerkplein 39, Hoorn. Di t/m za 11-17u. Inl: 0229-217249, www.boterhal.com

LEIDEN

Plantenmarkt Hortus In de Hortus botanicus in Leiden bieden de kwekers een gevarieerd assortiment bomen, heesters en struiken, vaste planten en bolgewassen aan. Renée Zijerveld zal er zijn met bijzondere zomerbolgewassen. Kwekerij De Beeksterhof met niet alledaagse vaste planten, Esther Schonenberg van Kwekerij De Werkplaats uit Voorhout is er met aparte eenjarigen, Chiel Vegter met onverwachte combinaties in tuin- en terrasplanten.

Plantenmarkt in de HortusZaterdag 13 mei 10-17u. Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden. Kosten dagkaart €5. MK gratis. Inl 071-5275144. 071-5275199

Inl www.hortusleiden.nl

UTRECHT

Heague Yang De afgelopen vier maanden verbleef de Koreaanse kunstenaar Heague Yang in een Utrechts gastatelier, als eerste deelnemer van het nieuwe Research-in-Residence programma. Op haar tentoonstelling Unevenly in BAK doet ze verslag van het onderzoek dat ze hier heeft gedaan naar het thema 'gemeenschap'. Er wordt zowel oud als nieuw werk getoond.

Installaties en video's van Heague Yang. T/m 18 juni in BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u. Inl 030-2316125, www.bak-utrecht.nl

Nieuwe Lading Nieuwe Lading is een tentoonstelling waarin een zestal Utrechtse, relatief jonge, architectenbureaus zijn samengebracht. Op 12 mei (16u) vindt tijdens het openingsprogramma een debat plaats met Jaco de Visser, Janny Rodermond, curator Indira van 't Klooster en de bureaus zelf. De sprekers geven een reactie op de selectie van de bureaus en het tentoongestelde werk.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14. Res: tours@aorta.nu & 030-2321686.

Hoge Woord K. Schippers en Marcel Möring zijn 15 mei (20u30) te gast bij literair café Het Hoge Woord. Presentatie: Arjan Witte.

De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Inl: 030-2318376 & www.slau.nl

Idealen Tumult organiseert 16 mei (20u) het debat Linksaf? Waarheen dan? over idealen en werkelijkheid. Voor wie schijnt de zon in de Linkse Lente; individu of collectief? Olv Martin Sommer discussiëren: Michiel van Hulten, Bart Snels, Frans Leijnse en Kees Kraaijeveld.

Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Toegang: gratis. Inl/res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Tumult, de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren op 15 mei (20u) een KennisCafé met voetbalexperts met als titel Kennis voor en door oranje. Met o.a. dr. Raôul Oudejans, prof. Werner Helsen, Otto Adang, Dr. Ruud Koning, Marcel Hulspas, Maarten van Rossem, Martijn van Calmthout.

Filemon & Baucis, Janskerkhof 22, Utrecht. Inl/res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Moderne architectuurArchitectuurcentrum Aorta organiseert op 14 mei (14u) een rondleiding langs moderne architectuur in de binnenstad van Utrecht. Onder leiding van een architectuurgids worden uiteenlopende projecten bekeken, die contrasteren met of juist inspelen op de historische omgeving van de binnenstad.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht. Kosten: 7,50 euro p.p. Res 030-2321686 & tours@aorta.nu