Polen zijn de grootste groep immigranten

Rotterdam. Het aantal Polen in Nederland is van 39.815 in 2005 toegenomen tot 45.564 op 1 januari 2006. Dat is een stijging van ruim 14 procent. De Polen waren het afgelopen jaar - na terugkerende Nederlanders - de grootste groep nieuwkomers in ons land. Vorig jaar kwamen er 6.900 Polen naar Nederland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen 1.800 Polen naar ons land. Vorig jaar waren dat er in het eerste kwartaal 1.400 Polen, een stijging met 30 procent. Iemand geldt als immigrant als hij van plan is minstens vier maanden in Nederland te blijven en daartoe ook gerechtigd is. Poolse seizoensarbeiders die voor kortere perioden naar Nederland komen, zijn voor het overgrote deel dus niet in de cijfers verwerkt. Na de toename van gastarbeiders uit het zuiden in de jaren zestig en zeventig; en de stroom asielzoekers in de jaren negentig van de vorige eeuw, is met de komst van de Polen naar Nederland sprake van een ”nieuwe fase in de historie van de demografie in Nederland”, zegt Jan Latten, CBS-demograaf en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.