Osvaldo Golijov

„Met een kleine buiging verandert een melodie van joods naar Arabisch naar christelijk”, zegt componist Osvaldo Golijov (1960) in het cd-boekje over zijn Ayre (2004). Veertig jaar na Berio’s Folksongs, dat ook op de cd staat, schreef hij een eigentijds complement, waarmee hij verwijst naar een tijd waarin joden, christenen en arabieren relatief vreedzaam samenleefden op het Andalusisch schiereiland.

Golijovs zet volksmuziek niet neer als puur, onbedorven of onveranderlijk. Net als bij Berio zijn er wel suikerzoete ballades, zoals het lieflijke Sueltate las cintas, maar er is ook commerciële volksmuziek, met blikkerige drumcomputers en synthesizers.

Dawn Upshaw zingt alles met uitstekend tekstgevoel en gepaste pathetiek, waarbij ze soms doet denken aan Cathy Berberian, voor wie Berio zijn Folksongs schreef. Het begeleidende ensemble is ook de moeite waard.

Jochem Valkenburg

Dawn Upshaw (sopraan) en The Andalusian Dogs. Golijov: Ayre en Berio: Folksongs. (DG 4775414)

    • Jochem Valkenburg