Opium, graan en armoede

Opium, graan en armoede

Het is heet en vochtig in Jalalabad, hoofdstad van de provincie Nangarhar, en de tweede stad van Afghanistan. De stad ligt in een dal aan de rivier de Kabul, en het is hier daarom veel groener dan andere delen van het land. Jalalabad ligt tevens op een belangrijke handelsroute naar Pakistan, en de lokale markt is druk en levendig.

We gaan voor het Transnational Institute de invloed van drugsbestrijding op het bestaan van arme boeren onderzoeken. De provincie Nangarhar was tot drie jaar geleden één van de belangrijkste opiumproducerende gebieden van het land – in 2003 was het gebied goed voor een vijfde van de totale oogst van het land. Maar sinds de Afghaanse regering een jihad tegen opium afkondigde, is de teelt hier drastisch afgenomen. Via een internationale ngo bezoeken we een project dat boeren hier probeert een alternatieve bron van inkomsten te geven.

In een klein dorp praten we met zes voormalige opiumboeren, bijna allemaal oude mannen met baarden; vrouwen krijgen we nauwelijks te zien. Het voornaamste probleem voor de boeren is armoede. Op de velden in de dalen rondom het dorp, die drie jaar geleden nog vol stonden met opium, groeit nu alleen nog maar graan.

We vragen wat ze vinden van het verbod om opium te verbouwen. „Het is goed voor de internationale gemeenschap, omdat opium slecht is”, zegt een oude boer, die vroeger 80 procent van zijn land met opium poppy verbouwde. „Maar voor mensen zoals ik is het verbod slecht. Wij zijn erg arm, en hebben geen andere mogelijkheden om geld te verdienen.” Het graan dat de boeren in het dorp verbouwen, is niet genoeg om alle monden te vullen. „Sommigen van ons hebben maar genoeg om vier tot vijf maanden van het jaar van te eten”, zegt een andere boer.

Hoewel sommige ngo’s een begin hebben gemaakt om de boeren alternatieven te geven, is het niet genoeg. Daarnaast is er grote behoefte aan onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Sommige families hebben het dorp verlaten, omdat ze geen kans meer zagen te overleven. Een aantal van hen is vertrokken naar meer afgelegen gebieden waarover de regering minder controle heeft, om daar opium te verbouwen.

Op nrc.nl/weblog/wereld doen Tom Kramer en Cristian Rivier uit Afghanistan verslag van hun onderzoek naar de invloed van drugsbestrijding op het bestaan van Afghaanse boeren.

    • Cristian Rivier
    • Tom Cremer