Om naar uit te kijken

MUZIEK

Kreizberg Yakov Kreizberg dirigeert zijn Nederlands Philharmonisch Orkest in een aantal concerten met telkens Beethoven op het programma. De Zevende symfonie wordt in Amsterdam twee keer gecombineerd met de Harmonielehre van John Adams, in Utrecht met het Vioolconcert van Brahms met Gordan Nikolic als solist. Ivan Moravec is de solist in het Derde pianoconcert, gevolgd door de Negende symfonie van Schubert.

NedPho: met Adams en Beethoven: 13 en 15 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345; met Brahms en Beethoven 14 mei 15u MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544; met Beethoven met Ivan Moravec en Schubert: 20, 22 en 23 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020- 671 8335.

POP

Zappa Plays Zappa Frank Zappa’s zoons Dweezil en Ahmet Zappa wijden een tribute-concert aan de muziek van hun vader Frank Zappa, met gastoptredens van drummer Terry Bozzio, gitarist Steve Vai en multi-instrumentalist Napoleon Murphy Brock, allemaal oude Zappa-handlangers. Bij deze Tour de Frank speelt Dweezil gitaar en zal Ahmet, in het dagelijks leven een Amerikaanse tv-persoonlijkheid, de humor van Frank Zappa (1940-1993) vertegenwoordigen. Ze spelen ook moeilijke stukken als The black page en Inca roads.

15 mei HMH, Amsterdam-ZO. Inl 0900-6874242.

BEELDENDE KUNST

Thomas Schütte De Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954) staat vooral bekend om zijn wonderlijke sculpturen van menselijke figuren, uitgevoerd in roestig staal of juist in glimmend aluminium. Museum De Pont heeft een aantal belangrijke tekeningen en sculpturen van Schütte in de collectie en organiseert nu voor de tweede keer een tentoonstelling met zijn werk. Ditmaal is een selectie van circa 300 werken op papier gemaakt, ontstaan sinds het midden van de jaren zeventig.

Thomas Schütte: Werken op papier, overzicht vanaf 1975. 20 mei t/m 17 sept in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Inl 013-5438300, www.depont.nl

LITERATUUR

Festival Op 13 mei (20u) is de Verkadefabriek gevuld met jonge literatuur tijdens het festival Geen Daden Maar Woorden Met o.a. Gummbah, Bart Chabot, Menno Wigman, Jiggy Djé, Eefje Wentelteefje, Kristien Hemmerechts.

Het festival beweegt zich op de grenzen van literatuur, en brengt hiphop (Jiggy Djé en Klopdokter), cross-overs (Wonder met een spoken word-voordracht gebaseerd op Shakespeare) en de dansproductie ‘Heavy Weight’ (geïnspireerd op de boksverhalen van Wilfried de Jong). Tijdens een complete avond met literatuur, theater, hiphop, dans, spoken word, light verse, film en meer.

Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, Den Bosch. Entree: €12,50. Inl/res: 073-6818160 & www.verkadefabriek.nl