OM: geen onderzoek grondverkoop

Het openbaar ministerie in Haarlem stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar een dubieuze grondverkoop bij de luchthaven Schiphol. Dat heeft hoofdofficier van justitie Bob Steensma laten weten in een brief aan burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer. Een woordvoerder van het openbaar ministerie vandaag bekendgemaakt.

Burgemeester Hertog deed eerder dit jaar op verzoek van de gemeenteraad van Haarlemmermeer aangifte van mogelijke fraude bij grondtransacties in 1999 in de A4-zone-West in de buurt van Schiphol.

De vastgoeddochter van de luchthaven, Schiphol Real Estate (SRE), kocht daarbij grote stukken grond in het gebied kort voordat de gemeente voorrang kreeg bij aankoop van de grond. De verdenking is dat er geheime informatie naar Schiphol is gelekt.

Het openbaar ministerie vindt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Als de geheimhoudingsplicht is geschonden, is dat niet direct strafbaar, stelt justitie. De gemeenteraad van Haarlemmermeer vond dat er aangifte moest worden gedaan na een artikel in de Volkskrant over de kwestie.

Naar aanleiding van geruchten over mogelijke fraude bij andere grondtransacties in de gemeente besloot het college van B en W in Haarlemmermeer al eerder tot een uitvoerig onderzoek. Daarbij worden alle transacties sinds 1994 onderzocht door een extern accountant. (ANP)