Nicholas Cage staat sympathiek voor lul

Niemand kan zo geloofwaardig voor lul staan als Nicholas Cage.

Een bezwaar tegen de film is dat alle scherpe kantjes vakkundig zijn weggeslepen.

Dave Spritz krijgt op straat geregeld een stuk appeltaart, een beker ijs of ander fast food naar zijn hoofd geslingerd. Het is een geweldige running gag in The Weather Man, een nieuwe metafoor voor een gevoel dat veel mensen wel zullen kennen: je bent een lul en iedereen ziet dat je een lul bent. Het is niet te verbergen. In The Weather Man wordt ook nog eens een aantal redenen gegeven die dat gevoel rechtvaardigen. Hij is gescheiden van zijn vrouw, die in hun grote huis in een buitenwijk is blijven wonen, zijn kinderen ontlopen hem, zijn vader is een succesvol schrijver en, het ergst van alles, hij is een weerman, en in Amerika is dat niet eens een meteoroloog zoals Erwin Kroll, maar iemand die door meteorologen geschreven tekst van een autocue leest. Een lul. En iedereen kan het zien.

The Weather Man is een film in het genre ‘male midlife crisis’, waarin American Beauty, Sideways en Broken Flowers eerder uitschieters waren. Regisseur Gore Verbinski, bekend van de Pirates of the Caribbean-serie, en de iets minder bekende scenarioschrijver Steve Conrad, weten het ook aardig te verbeelden en te verwoorden. „Alle mensen die ik had kunnen zijn werden er elk jaar minder. Tot er uiteindelijk maar één is overgebleven, en dat ben ik. De weerman.” Verbinski en Conrad hadden het geluk dat Dave gespeeld wordt door Nicholas Cage, van alle grote Amerikaanse sterren degene die het geloofwaardigst is als hij voor lul staat.

Het meest tragisch in deze versie is de verhouding van Dave met zijn kinderen, die niet zulke leuke kinderen zijn geworden. Is dat zijn schuld? Dave probeert er wel wat aan te doen, maar doet dat steeds verkeerd. Zelden iemand zo vaak zien blunderen.

Een bezwaar dat je tegen de film kunt hebben, is dat hij wel erg volgens het boekje verloopt. De scherpe kantjes zijn aan het eind vakkundig weggeslepen. Een midlife crisis is er om overwonnen te worden. En dat is ook nog eens voor meer mensen weggelegd dan bijvoorbeeld de Mount Everest beklimmen.

Gelukkig is The Weather Man ook nog een film in een kleiner genre, de weermannenfilm, want met Groundhog Day, To Die For, LA Story en Bruce Almighty zijn zo nog vier recente films op te noemen met een weerman- of vrouw als hoofdpersoon. Welk ander beroep kan daarop bogen, buiten de geijkte detectives en misdadigers?

Film

The Weather Man

Regie: Gore Verbinski. Met: Nicholas Cage, Michael Caine, Hop Davis, Gil Bellows. In: 12 bioscopen.

    • Bianca Stigter