Nasdaq bezit 24 procent LSE

Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq heeft gisteren zijn aandeel in de Londense beurs verhoogd tot ruim 24 procent. Het is nu veruit de grootste aandeelhouder. Als het concern er nog 1 procent bij weet te kopen, beschikt het zelfs over een positie waarin het de besluitvorming binnen de London Stock Exchange (LSE) zou kunnen blokkeren.

Nasdaq kocht in totaal 13,8 miljoen aandelen van de Zwitserse bank UBS en Scottish Widows Investment Partnership tegen een prijs van 12,48 pond (18 euro) per aandeel. Dat was meer dan de 12,18 pond die Nasdaq vorige week neertelde, toen het concern zijn aandeel in LSE tot 18,7 procent verhoogde.

Een maand geleden had de Nasdaq in één klap bijna 14 procent van de aandelen gekocht voor een prijs van 11,75 pond. Afgaande op de prijs van gisteren is de LSE nu in totaal 3,19 miljoen pond waard. Nasdaq-topman Bob Greifeld zei gisteren dat hij blij was dat zijn bedrijf zijn „strategische belang” in de LSE had weten uit te breiden. De grote vraag is intussen of de voornaamste concurrent van Nasdaq, de New York Stock Exchange (NYSE), zich nu alsnog met een bod zal mengen in de overnamerace om de LSE.

Daarover verschillen de meningen. De Britse zakenkrant Financial Times citeerde bronnen uit New York die dat waarschijnlijk achtten. Voor de NYSE zou het eenvoudiger zijn de Londense beurs over te nemen dan het conglomeraat Euronext, waartoe onder meer de Amsterdamse beurs behoort. Veel waarnemers in Londen vragen zich af hoe Nasdaq na overname van LSE een bedrag van ruim 3 miljard pond terugverdient.